Apraksts

Ir sācies jauns gads, un barona Reiterholma aizbildņa režīms Stokholmai ir laupījis krāsas un dzīvību. Ikviens, kurš neieņem gana augstu stāvokli sabiedrībā, ir spiests ģērbties pelēcīgi. Ļaudis šo gadu drīz vien iesauks par Dzelzs laikmetu.

Dānvīkenas hospitālī kāds jauns, dižciltīgs puisis mokās sirdsapziņas pārmetumos par briesmīgo noziegumu, kurā tiek vainots. Kādā nomnieka saimniecībā valsts vidienē māte skumst par meitu, kura mirusi savā kāzu naktī. Kad visi citi ir atteikušies izmeklēt šo nāves gadījumu, māte vēršas pie kārtībnieka Kardella, kurš jau labu laiku nezina, no kā pārtikt, lai sagaidītu nākamo dienu.

“Izcila prasme izmantot valodu un dzirkstošs stāstītāja prieks.”
Aftonbladet Söndag

NIKLASS NATS O DĀGS, žurnālists un rakstnieks, ir senas dižciltīgas zviedru ģimenes pēctecis. Viņa senči ir vainojami dumpinieka Engelbrekta slepkavībā 1436. gadā, komandēja armiju 1520. gadā, kad Stokholma tika atdota dāņiem, un bija spiesti bēgt no valsts 1810. gadā, jo bija pieprasījuši Kārļa XIV Juhana atteikšanos no troņa. Rakstnieka uzvārds nozīmē “Nakts un Diena”, un tas ir cēlies no ģimenes ģerboņa, ko veido horizontāli zelta un zilas krāsas laukumi. Viņa debijas romāns “1793” ir tulkots vairāk nekā 30 valodās un atzīts par gada labāko grāmatu, Crimetime Specsavers Award gada labāko debiju kriminālromānu žanrā, kā arī ieguvis daudzas citas literārās balvas.

No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.


Gluži tāpat kā iepriekšējā darbā, arī romānā “1794” ir prasmīgi savīta intriga... Turklāt autoram piemīt izcils valodas izmantošanas talants, kas jo īpaši izpaužas romāna pirmajā daļā, kur Niklass Nats o Dāgs brīvi spēlējas ar attiecīgajam laikam tipisko valodas skanējumu.
Göteborgs-Posten

Niklass Nats o Dāgs ir visādā ziņā ievērojams rakstnieks. Viņš raksta cietsirdīgi, gotiski un labi; viņš izmanto plašus vēsturiskus pētījumus, ko veikli papildina ar drosmīgām mūsdienīgām metaforām, turklāt zina, kā vienlaikus gan izklaidēt, gan izglītot, gan pārsteigt lasītāju.
Berlingske

Autors savaldzina ar 18. gadsimta vides atainojumu. Ļoti tikumiskais stāsts, kas risinās tik amorālā pasaulē, kādu romānā “1794” ir atainojis Niklass Nats o Dāgs, neļauj nolikt grāmatu, pirms tā ir izlasīta. Un viņa radītajā drūmumā tik un tā aizvien saglabājas vāra, trīsoša gaisma, kas rāda ceļu.
Gefle Dagblad

Niklasa Nata o Dāga romāniem nav līdzinieku, un tieši tāpēc mēs vēlamies tos lasīt. Tie aizved mūs uz pavisam citu laiku, tomēr rada ļoti izteiktu klātbūtnes sajūtu. Un stāsts, kas ir šo romānu pamatā, lai cik šausminošs arī būtu, vienlaikus ir neatvairāms.
Vi Läser

Viens no brīnišķīgākajiem pēdējā laika romāniem, kas izraisa nepārvaramu vēlmi lasīt vēl un vēl... Grāmatas “1794” lielākā vērtība ir īpaši detalizētais laikmeta apraksts un rakstnieka poētiskā valoda.
Södermanlands Nyheter

Iesaki draugiem