Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books

Stīgs Lārsons, Millennium cikla aizsācējs, ir apkopojis dokumentus, kurus turpina pētīt žurnālists Jāns Stoklasa. Pētījuma objekts: Zviedrijas premjerministra Ūlofa Palmes slepkavība 1986. gada 28. februārī. Slepkavība, kas vēl aizvien nav atklāta...

Lārsons, kurš starptautisku slavu iemantoja ar saviem izdomātajiem ļaundariem, labi pazina viņu līdziniekus reālajā dzīvē, jo vāca materiālus par labējo ekstrēmistu aktivitātēm visā pasaulē. Daudzu gadu laikā viņš bija izveidojis plašu arhīvu, kas atklāj saikni starp labējiem ekstrēmistiem un Palmes slepkavību. Lārsona arhīvs neaizskarts glabājās kādā noliktavā, līdz žurnālists Stoklasa saņēma ekskluzīvu atļauju izpētīt savāktos dokumentus.

Grāmatā “Vīrs, kurš spēlējās ar uguni” Stoklasa turpina darbu, ko bija aizsācis viens no mūsdienu slavenākajiem kriminālromānu rakstniekiem, lai reizi par visām reizēm atšķetinātu intrigu, spiegošanas un konspirāciju tīklu, kas apvij Palmes slepkavību. Kopīgiem spēkiem viņi varētu izdarīt to, kas trīsdesmit trīs gadu laika nav izdevies nevienam kriminālizmeklētājam.

Jāns Stoklasa (Jan Stocklassa) ir ārštata žurnālists un rakstnieks. Grāmata “Vīrs, kurš spēlējās ar uguni” ir astoņu gadu pētniecības rezultāts, tā tulkota un izdota 50 valstīs, un pēc tās uzņemta arī dokumentālā filma.

No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.


Palmes slepkavības lieta ir kā vīruss – ja esi ar to inficējies, vairs nav iespējams tikt vaļā. Stīgs šo noziegumu pētīja astoņpadsmit gadus, es tam veltīju daudzus tūkstošus stundu – kopā astoņus gadus. Ne velti tā tiek dēvēta par apjomīgāko slepkavības izmeklēšanu pasaulē.
Jāns Stoklasa

Iegūstot ekskluzīvu pieeju Lārsona arhīvam, Stoklasa patiesībā iekļuva unikālā dārgumu krātuvē. Tajā noglabātos materiālus viņš rūpīgi izanalizēja, papildināja ar jauniem datiem un rezultātā uzbūvēja absolūti ticamu nozieguma versiju. Pamatojoties uz viņa ziņojumu, Zviedrijas policijai pēc vairāk nekā trīsdesmit gadiem atkal ir aizdomās turamais. Grāmata “Vīrs, kurš spēlējās ar uguni” neapšaubāmi piesaistīs starptautisku interesi Palmes slepkavības lietai.
Library Journal

Šī grāmata, kurā apkopoti Lārsona un Stoklasas pētījumu materiāli un secinājumi, ir uzrakstīta kā kriminālromāns – ar konspirāciju teorijām, notikumiem un tēliem, kuri šķiet nākuši no Lārsona romāniem, lai gan īstenībā tas viss ir biedējoši reāls.
Catalunya Ràdio

Pētnieciskā žurnālista darbs ir briesmu pilns. Gan Roberts Vudvards, gan Jāns Stoklasa profesionālās karjeras laikā vairākkārt ir jutušies apdraudēti, tomēr savos tīklos vienmēr spējuši noķert lielo zivi. Viņu darbs piesaista uzmanību un izraisa apbrīnu.
Jyllandsposten, Dānija

Žurnālists Stoklasa grāmatā “Vīrs, kurš spēlējās ar uguni” atklāj pasauli, kura aizdomīgi līdzinās Lārsona romānos attēlotajai, – tajā ir gan šifrētas vēstules, gan spiegi, kuri mirst noslēpumainā nāvē, gan femme fatale no Prāgas jeb pārsteidzoši reālistisks Līsbetas Salanderes prototips.
NRC, Nīderlande

Iesaki draugiem