Apraksts

Jānis Lūsēns trešais, kā nojaušams, ir Jānis Lūsēns trešajā paaudzē – Latvijā labi pazīstams komponists, radoša, daudzšķautnaina, ļoti vīrišķīga un, protams, arī sarežģīta personība. Lai gan sacerējis daudz brīnišķīgas, dvēseliski izjustas mūzikas, kas tautā tiek ļoti mīlēta, pats saka, ka “komponistu būšanu” nevajagot romantizēt, jo tas esot tāds pats darbs kā visi citi. Iedvesmu viņš negaida, bet strādā.

Ārējais tēls var maldināt. Kādam Lūsēns šķiet skarbs, citam augstprātīgs vai pārāk tiešs. Tomēr dziļākajā būtībā Jānis ir romantiķis, kurš priecājas par vienkāršām, katram latvietim mīļām lietām – klusiem ezera ūdeņiem, košiem saulrietiem un pļavu puķēm, zvaniņu skaņām un Ziemsvētkiem.

Grāmata tapusi, gaidot jubileju. “Kāds laiciņš ir nodzīvots, un sagribējās paskatīties atpakaļ,” atzīst komponists. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos viņš piedzīvoja galvu reibinošus panākumus, kad grupas Zodiac plate Disco Alliance, kurā skanēja Jāņa Lūsēna elektroniskā mūzika, sasniedza pārdesmit miljonu lielu tirāžu visā pasaulē, kas Latvijas Padomju Sociālistiskās republikas apstākļos bija fenomens. Tad sekoja otrs “Zodiaks”, neaizmirstamās Atmodas laiku dziesmas, vairāki mūzikli, dziesmu cikli, operas, arī simfonija. “Paveikts ir ļoti daudz, bet labākais man vēl priekšā,” Jānis Lūsēns cerīgi saka. Cerībām ir pamats, jo dinastija turpinās, un mīlestība pārvar visus šķēršļus.

“Teksts radās [..], pateicoties Jāņa māmuļas sarūpētajai “pūralādei”ar materiāliem par dēla gaitām dzīvē un mūzikā”, grāmatas noslēgumā saka Inguna Bauere – daudzu biogrāfisku romānu autore. Jāņa Lūsēna biogrāfiju ilustrē fotogrāfijas no komponista personiskā arhīva.

Iesaki draugiem