Apraksts

Ir pagājuši jau vairāk nekā 40 gadu, kopš holandiešu mākslinieks Rīns Portvlīts un viņa draugs Vils Heigens radījuši šo krāšņo, visaptverošo enciklopēdiju par mazajām, noslēpumainajām radībiņām, ko dēvējam par RŪĶIEM. Arī latviešu lasītāji pirms 20 gadiem varēja iepazīties ar šo brīnišķīgo grāmatu, un kopš tā laika nereti izskanējis jautājums: “Vai kādam mājās nav lieks enciklopēdijas “Rūķi” izdevums?” Tad nu saausieties visi rūķumīļi – klajā tiek laists šīs vērtīgās grāmatas otrais izdevums.

Vai zinājāt, ka rūķi ir septiņreiz spēcīgāki nekā cilvēki?
Un to, ka rūķi sasveicinās un atvadās, saberzējoties ar deguniem?
Vai arī to, ka viņu dzīves ilgums ir apmēram 400 gadu?
Portvlīts un Heigens apjomīgo materiālu par rūķiem un viņu paradumiem apkopojuši, ilgi un pacietīgi novērojot mazās būtnes, turklāt tas noticis naktī, jo rūķi ir aktīvi tieši šajā laikā. Grāmatā iekļauta informācija par rūķu tipiem, izplatību, ārējo izskatu, fizioloģiju, slimībām, ikdienas dzīves norisēm, ģimenes veidošanu, mājokļa būvēšanu, valodu, spēlēm un rotaļām, amatu prasmi, attiecībām ar dzīvniekiem un citām būtnēm.

Autori arī savākuši leģendas par rūķiem un publiskojuši ekskluzīvus kultūrvēsturiskus faktus par viņu draudzību ar slaveno holandiešu mākslinieku Pīteru Paulu Rembrantu un ievērojamo austriešu komponistu Volfgangu Amadeju Mocartu.

No angļu valodas tulkojusi Ieva Strelēvica.

Iesaki draugiem