Apraksts

Žurnāliste un rakstniece Inga Jēruma plašākam lasītāju lokam pazīstama ne tikai ar saviem kriminālromāniem (ar pseidonīmu Margarita Grietēna) – palaikam viņa pievēršas spilgtām teātra un kino mākslas personībām. Lielu popularitāti ir ieguvusi grāmata par Valmieras teātra aktrisi Regīnu Devīti “No Zentas līdz Zentai”, kā arī grāmata par Ilzi Vazdiku, ilggadējo Dailes teātra aktrisi, – “Ilze Vazdika. Saldā katorga”.

Inga Jēruma atzīst, ka sen jau viņu saistījusi ideja uzrakstīt par “teātra bērniem” – tiem, kuri no bērna kājas vecāku vai vecvecāku darbavietu ir sajutuši galvenokārt ne no skatītāju zāles puses. Pati būdama šāds bērns (I. Jērumas māte ir Dailes teātra aktrise Velta Krūze), vairāku gadu gaitā rakstniece izvēlējās tikties ar cilvēkiem, kurus teātra gaisotne nav tik ļoti savaldzinājusi, lai sevi ziedotu šai brīnišķīgajai, taču arī prasīgajai, pat nežēlīgajai mākslai.

Tā ir tapusi grāmata “Teātra bērni” – 27 personību portretējumi, kuros var ielūkoties visai drosmīgās atklāsmēs par to, kāda nozīme teātrim bijusi bērnībā un joprojām ir vai arī – tieši pretēji – vairs nav pieaugušā cilvēka patstāvīgajā gaitās. Starp viņiem – Harija Liepiņa un Mudītes Šneideres dēls, Dinas Kuples meita un Zigurda Neimaņa meitas, Ēvalda Valtera un Veras Gribačas dēls, Lūcijas Baumanes un Luija Šmita meita un mazmeita, Pētera Pētersona meita un mazdēls…

Tiem lasītājiem, kurus interesē teātris kā neparasta, zināmā mērā izredzētiem ļaudīm atvērta pasaule, grāmata neliks vilties. Jūs varēsiet tuvāk iepazīt šīs mākslas tempļus un to uzticamos kalpus no viņiem vistuvāko cilvēku skatpunkta un uzzināt viedokļus, kas gan neglaimo, reizēm pat apsūdz, tomēr nekādi nenoniecina teātra neizmērojamo vērtību ikviena cilvēka dzīvē.

Iesaki draugiem