Apraksts

Stokholma, 1793. gads. Zviedrijas karalis Gustavs III ir miris, kara gadi ir iztukšojuši valsts kasi, un karalisti pārvalda savtīgu nolūku vadīta elite, kas iedzīvotājus ir pametusi likteņa varā. Ielās valda neapmierinātība, neuzticība un bailes.

Kad kārtībnieks Mikels Kardells no ezera izvelk baismīgi sakropļotu līķi, noziegumu izmeklēt tiek lūgts Sesilam Vingem, kurš jau iepriekš ir izpalīdzējis Stokholmas policijas pārvaldei. Vinge aicina talkā Kardellu, un abi tiek ierauti brutālā pasaulē, kur valda zagļi un ielaspuikas, algotņi un madāmas. Vingem atvēlētais laiks ir īss, turklāt tuvojas ziema, kurai ir lemts kļūt par smagāko, kāda Stokholmā ir piedzīvota pēdējās desmitgades laikā.

“Pārsteidzošs, skarbs un neierasts meistardarbs, kas ienes jaunas vēsmas kriminālromānu žanrā.”
Arne Dāls

Niklass Nats o Dāgs, žurnālists un rakstnieks, ir senas dižciltīgas zviedru ģimenes pēctecis. Viņa senči ir vainojami dumpinieka Engelbrekta slepkavībā 1436. gadā, komandēja armiju 1520. gadā, kad Stokholma tika atdota dāņiem, un bija spiesti bēgt no valsts 1810. gadā, jo bija pieprasījuši Kārļa XIV Juhana atteikšanos no troņa. Rakstnieka uzvārds nozīmē “Nakts un Diena”, un tas ir cēlies no ģimenes ģerboņa, ko veido horizontāli zelta un zilas krāsas laukumi.

No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.


Vēsturisks trilleris, kam nav konkurentu spriedzes un literārās meistarības ziņā. Tas ir lielisks, sirdi plosošs un aizraujošs līdz pat pēdējai lappusei. Romānu “1793” var pieskaitīt šī žanra klasikai.
Ēriks Aksls Sunds

Labākais vēsturiskais trilleris, ko esmu lasījis pēdējo divdesmit gadu laikā!
A. Dž. Finns

Spriedzes piesātināts, satriecošs, meistarīgs un lielisks romāns. Tā lasīšana ir kā nelielas dāvanas pasniegšana sev pašam.
Frēdriks Bakmans

Zviedru rakstnieks Niklass Nats o Dāgs ierastajam mūsdienu skandināvu kriminālromānu žanram ir piešķīris pārsteidzošu un šaušalīgu vēsturisku niansi. Viņš atklāj sižetu soli pa solim, nesaudzējot, tomēr arī piesaistot lasītāju. Nepārprotami vīrišķīga proza.
Guardian

Nats o Dāgs vēro, kādu iespaidu brutāla slepkavība atstāj uz cilvēkiem, kuri to izmeklē, un vienlaikus pēta arī nozieguma psiholoģiskos iemeslus... Atsvaidzinošs un domas raisošs romāns. Nerimtīgs un labi uzrakstīts. Ir gandrīz neiespējami nolikt to malā.
Kirkus Reviews

2017. gada labākā debija! Izcili uzrakstīts vēsturisks kriminālromāns par kādu noslēpumainu slepkavību. Tajā netrūkst cietsirdīgu ainu, bet daudz ir arī siltuma un cilvēcības.
Swedish Academy of Crime Writers’ Award

Iesaki draugiem