Apraksts

“Likteņa zobenam ir divi asmeņi… Viens no tiem esi tu.”

Tāpat kā grāmata “Pēdējā vēlēšanās”, arī “Likteņa zobens” ir pasaules slavu ieguvušā poļu fantāzijas meistara Andžeja Sapkovska (1948) tā sauktā Ragaņa cikla ievadījums – savstarpēji saistītu stāstu kopums, kurā mēs vēl pilnīgāk iepazīstam pirmās grāmatas varoņus – ragani, nezvēru nīdētāju Rīvijas Geraltu jeb Balto Vilku, skaisto, iecirtīgo burvi Jeneferu, apdāvināto, taču vientiesīgo bardu Ugunspuķi... Viņiem lemts kļūt par tumšās fantāzijas pasaules atslēgu turpmākajās cikla grāmatās.

Un atkal lasītājs, ļaudamies šķietami paredzamajam stāsta pavedienam, tiek ievilināts gluži negaidītā, bīstamā pasaulē, kurā viduslaiku un pasaku brūvējums ir kļuvis par fonu spēcīgiem un cilvēciski pretrunīgiem raksturiem, paradoksāliem sižeta pavērsieniem un pēkšņai apjausmai par esamības trauslumu, no kuras lasītājam kaklā neviļus sakāpj kamols.
Beidzot noskaidrojas, kas varoņi viens otram ir un kāpēc mazās, zaļacainās princeses Cirillas liktenis ir tik cieši saistīts ar Balto Vilku…

Tā ir augstas raudzes spoži uzrakstīta proza. Arī tad, ja to nevērtējam pēc fantāzijas žanra noteikumiem.
Tulkotājs Māris Salējs

Ragaņa cikls ir tulkots daudzās pasaules valodās, pēc tā motīviem ir radītas vairākas ļoti populāras datorspēles. Šobrīd arī filmu un seriālu straumēšanas kompānija Netflix veic sagatavošanās darbus seriāla “The Witcher” filmēšanai.

No poļu valodas tulkojis Māris Salējs.

Iesaki draugiem