Apraksts

„Tā ar mums vienkārši notika!” 106 gadu vecumā saka Jozefa Gebelsa sekretāre.
Vai vēsture atkārtojas?

Grāmatā "Es biju tikai sekretāre" Reiha propagandas ministra Jozefa Gebelsa bijusī sekretāre Brunhilde Pomsela ( Brunhilde Pomsel) stāsta par to, ka jaunībā nav interesējusies par nacionālsociālistu panākumiem; sociāla un morāla sabrukuma laikos viņai ir rūpējusi tikai pašas karjera. Savās atmiņās viņa ļauj mums ieraudzīt šausmu banalitāti.

Pomsela bija nepolitiska līdzskrējēja un to arī neapstrīd. Pirmajā vietā viņai bija darbs, pienākuma apziņa un vēlēšanās iekļauties sabiedrībā. Tikai pēc kara beigām viņa ir apzinājusies notikušā mērogus. Pomselas dzīvesstāsts un atklātība konfrontē mūs ar tagad tik aktuālo jautājumu par personisko atbildību laikmeta politiskajās norisēs. Vai vēlāk mēs līdzīgi Brunhildei Pomselai sacīsim: „Mēs nemaz negribējām to zināt”?

Politologs Tore D. Hansens grāmatā analizē Brunhildes Pomselas atmiņas un konstatē pārsteidzošas paralēles starp pagātni un tagadni. Šī grāmata aicina atmosties. Brunhildes Pomselas piemērs rāda, kur var novest vienaldzība, ignorance un politiskas intereses trūkums.

Tore D. Hansens (Thore D. Hansen) ir politologs un sociologs, populārs ekonomikas žurnālists un komunikāciju konsultants. Kā starptautiskās politikas un slepeno dienestu darbības speciālists viņš ir pieprasīts eksperts plašsaziņas līdzekļos, raksta grāmatas un pēta aktuālos politikas un laikmetīgās vēstures aspektus.

No vācu valodas tulkojusi Silvija Brice.

Iesaki draugiem