Apraksts

“Labajam un ļaunajam nav ierādītas nemainīgas vietas, tie mainās vietām. Kaut kas, kas ir labs, jau nākamajā brīdī var pārvērsties par ļauno. Un pretēji.
Tas ir grūti, bet jācenšas labo un ļauno noturēt līdzsvarā. Ja kāda no tiem ir pārāk daudz, zūd pasaules līdzsvars. Labais ir šis līdzsvars.”

Triloģijas “1Q84” otrajā grāmatā skolotājs un rakstnieks Tengo, sirdsapziņas vadītā sērijslepkava Aomame un daiļā, talantīgā, no sektas aizbēgusī Fukaeri katrs no savas puses lēnītiņām tuvojas stāsta atrisinājumam. Šķiet, tūlīt, tūlīt atklāsies, kas ir little people un kāpēc Tokijas debesīs spīd divi mēneši, atklāsies Fukaeri pazudušo vecāku noslēpums un pat Aomame iegūs dvēseles mieru. Un tad autors liek varoņu likteņiem savīties vēl vienā nāves cilpā, aizmet tajā mezglu, savij grīstē, samudžina, līdz viss notiekošais atkal iegūst citu jēgu.

Haruki Murakami (dz. 1949) dzimis Kioto Japānā. Viņa darbi tulkoti un izdoti vairāk nekā četrdesmit valodās, viņš ir ieguvis dažādas literārās balvas un kļuvis par kulta rakstnieku jau divām japāņu, amerikāņu un eiropiešu paaudzēm.

Murakami lasa visā pasaulē – jo tikai viņš ir atradis maģisko formulu, kas sevī ietver Austrumu un Rietumu domāšanas veidu, un spējis tos samiksēt kā talantīgākais no vārdu dīdžejiem, radot īpaši smalkus, aizraujošus un saturīgus romānus ar neaizmirstamiem varoņiem. Murakami stils ir neatkārtojams. Arī lasīt Murakami ir stils. Piederības zīme.

“Murakami romānos notikumi var būt neiespējami, bet varoņi ir tik cilvēciski, cik vien tas ir iespējams.”
The Guardian

“Murakami romānos daudz pieminētie Rietumu pasaules zīmoli ir viens no iemesliem, kas padara viņu par ideālu rakstnieku japāņu, britu un amerikāņu jauniešiem – viņi vēlas gudru lasāmvielu, kurā atspoguļotos labi zināma pasaule. Amerikāņu jaunieši, pirmo reizi lasot Murakami, izjūt līdzīgu efektu kā sešdesmitajos gados viņu vecāki, izdzirdot britu rokmūziku: uztver Murakami kā transformējušos un pasauli apceļojušu, zinīgāku un nobriedušāku “savējo”.”
The Atlantic

“Murakami stilīgu un populāru padara viņa metafiziskā rotaļība, viņa spēlītes ar ideju par citu realitāšu iespējamību... Ik reizi, atverot romānu “1Q84”, rodas iespaids, ka krītat lejā truša alā, lai nokļūtu unikālā un atkarību izraisošā pasaulē.”
Sunday Express

“[“1Q84”] kļūs par obligāto lasāmvielu ikvienam, kas vēlas izzināt mūsdienu japāņu kultūru... Tas ir Haruki Murakami magnum opus.”
Japan Times

“Pēdējo desmit gadu laikā Haruki Murakami pieaugušajiem lasītājiem nozīmē to pašu, ko pusaudžiem – Dž. K. Roulinga. Murakami panākumu atslēga ir vienkārša: viņš ir gudrs un viņu lasīt ir patīkami.”
The Atlantic

No japāņu valodas tulkojusi Ingūna Beķere.

Iesaki draugiem