Apraksts

Lasīt britu profesores Danas Arnoldas grāmatu ir kā baudīt sarunu ar entuziastisku mākslas lietpratēju. Autore aicina palūkoties uz mākslu no jauna skatpunkta, atsakoties no ierastajām – vēsturiski hronoloģiskajām – interpretācijām. Grāmatā aplūkotas svarīgas tēmas, ko mākslinieki savos darbos risinājuši cauri gadsimtiem. Autores erudīcija, trāpīgi un atjautīgi izvēlētie piemēri un prasme tekstu bagātināt ar spilgtiem mākslinieku citātiem padara šo grāmatu par lielisku ceļabiedru mākslas labirintos.

Dana Arnolda (Dana Arnold) ir arhitektūras vēstures un teorijas profesore Midlseksas Universitātē Lielbritānijā. Viņas sarakstītā grāmata Art History: A Very Short Introduction ir tulkota vairāk nekā desmit valodās.

“Dana Arnolda ir uzrakstījusi brīnišķīgu grāmatu par mākslu: precīzi novērojumi, saprotama valoda un bagātīga informācija. Lasītājs eksperta pavadībā tiek iepazīstināts ar galvenajiem mākslas radīšanas un interpretēšanas veidiem.”
Deivids Pīters Korbē, mākslas vēstures profesors Austrumanglijas Universitātē

“Danas Arnoldas grāmata ir aizraujošs ievads mākslā. Autore lieliski izjūt vēsturisko kontekstu, tekstā veiksmīgi iesaistot spilgtus mākslinieku citātus, kā arī iepazīstinot lasītāju ar mākslas radīšanas un vērtēšanas estētiskajiem kritērijiem. Neviena cita grāmata nerunā par dažādiem mākslas uztveres veidiem tik atbilstoši laikmetam.”
Katerīna M. Suslofa, profesore Britu Kolumbijas Universitātes Mākslas vēstures, vizuālās mākslas un teorijas nodaļā

Danas Arnoldas grāmata ir aizraujošs ceļojums mākslas pasaulē, kura laikā lasītājam jābūt izmanīgam un atjautīgam, lai neapmaldītos autores iezīmētajos personību un mākslas virzienu, kategoriju un apsvērumu lielceļos un sānu taciņās. Autore jau pašā grāmatas sākumā rada sievišķīgu haosu, savienojot stilus, gadsimtus, personības, tehnikas, un ar Šeherezadei piemītošu prasmi ievīt vienu stāstu otrā ataino mākslas procesus kā ļoti dzīvu mūsu pašreizējās dzīves sastāvdaļu. Viņas stāsti uzvar mākslas zinātnē nevajadzīgi valdošo hronoloģisko lineārismu un apliecina, ka māksla, vai tā radīta pirms tūkstošiem gadu vai tikai vakar, pastāv šodien un pašlaik, tieši tad, tieši tajā minūtē, kad mēs to redzam un apjaušam.
Astrīda Rogule
Latvijas Kultūras akadēmijas docente
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja
Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja

Grāmata ir Danas Arnoldas stāsts par to, kas cilvēci jau gadsimtiem ilgi saista vizuālajā mākslā un padara to par neatņemamu mūsu intelektuālās dzīves sastāvdaļu. Mākslas vēsturniece šos stāstus izklāsta veiklā, viegli uztveramā un latviešu lasītājiem mazliet neierastā veidā: tas nav hronoloģisks mākslas stilu, virzienu un biogrāfiju pārstāsts – autore analizē mākslinieciskās kopsakarības, kas eksistē ārpus laikmetu un kultūru robežām, ļaujot lasītājam atklāt jaunu skatījumu uz šķietami pazīstamiem mākslas darbiem un procesiem.
Santa Mičule, Mākslas zinātniece un kritiķe

No angļu valodas tulkojis Vilis Kasims.

Iesaki draugiem