Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books

Alesandro Bariko (Alessandro Baricco, dz. 1958) ir slavens itāļu rakstnieks un arī mūzikas kritiķis. Viņa literārie darbi tulkoti un izdoti daudzās pasaules valstīs, izpelnoties vairākas literāras godalgas, tostarp Selezione Campiello (Itālija) un Prix Médicis étranger (Francija). Latviešu valodā izdoti romāni “Misters Gvins”, “Stikla pilis” u.c.

Šis juteklisma piesātinātais romāns ir reizē piedzīvojums un erotiska apsēstība. 
1861. gadā tirgotājs Ervē Žonkūrs no Francijas dodas ceļā uz Japānu pēc zīdtārpiņiem un tur iepazīstas ar, iespējams, Japānas visnepieejamāko cilvēku, noslēpumaino Hara Keju. Viņš līdz sāpēm iemīl Keja brīnumskaisto konkubīni, lai gan viņi nedrīkst pieskarties viens otram un pat nesarunājas. Ervē nevar izlasīt arī viņas sūtīto zīmīti, līdz ir atgriezies savā zemē. Bet brīdī, kad viņš to izlasa, viņš ir zudis...

“Zīda sajūtu nav viegli raksturot ar vārdiem: viegls, slīdošs, vēss, plūstošs, gaisīgs, netverams, mirdzošs utt., utt. Un pamēģiniet nu ar šo epitetu virteni raksturot Bariko romānu – tik un tā “Zīds” paliks nesatverts.”
Guntis Berelis, “Diena”

No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere.


Visskaistākais sižets, kādu pagaidām uz papīra licis Alesandro Bariko.
Il Manifesto

Viņa meistarība ir neapstrīdama. Bariko prot izgudrot stāstu, prot to izstāstīt un prot no tā atvadīties.
L’Unità

Klasisks darbs miniatūrā, brīnums, kas īsti nav ne romāns, ne dzejolis.
Que Leer

Kāpēc gan mēs nevarētu uzskatīt, ka “Zīds”, kuru, tāpat kā visas izcilās grāmatas, ir neiespējami reducēt līdz vienai pārāk skaidri definētai nozīmei, ir sarakstīts, lai pateiktu to, ko pateikt nemaz nevar?
La Stampa – Tuttolibri

Dziļi aizkustinošs, izsmalcināti izzīmēts mīlas stāsts un reizē arī iekāres anatomija.
Guardian

Iesaki draugiem