Apraksts

“Sensenos laikos – vēl senākos par pašiem senākajiem, o mans prieks un acuraugs, bija Paša Pirmsākuma Laiks…”

Tā sākas viena no meistarīgā stāstnieka Radjarda Kiplinga (1865–1936) fantastiskajām pasakām, kas atklāj, kāpēc, piemēram, valim šaura rīkle un kamielim kupris mugurā un kā zilonēns savas neremdināmās ziņkārības dēļ tika pie snuķa.

Sākotnēji Kiplings savus brīnišķīgos, sirsnīgos un humoristiskos stāstus par pasaules pirmsākumiem un pirmajiem dzīvniekiem sacerēja meitai Džozefīnei, kura traģiski nomira sešu gadu vecumā. Zaudējuma satriekts, Kiplings apkopoja viņu abu izdzīvotos stāstus lieliskā grāmatā, kas pirmoreiz iznāca 1902. gadā. Šie rakstnieka iztēles uzburtie darbi par tālām zemēm un eksotiskiem džungļiem apbur gan bērnus, gan pieaugušos.

Šajā krāšņajā izdevumā iekļauti visi trīspadsmit Kiplinga “Blēņu stāsti” (ieskaitot “Tabu teiku”, kas mūsdienu izdevumos bieži netiek ietverta), turklāt daļa no tiem latviešu valodā tulkoti pirmo reizi. Godalgotais mākslinieks Roberts Ingpens ir piešķīris stāstiem savu interpretāciju, bagātinot tos ar satriecošām jaunām ilustrācijām, kas piešķir katram neparastajam dzīvnieka tēlam neaizmirstamu savdabību.

 

No angļu valodas tulkojušas Vizma Belševica un Daina Grūbe.

Iesaki draugiem