Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple iBooks

Džons Viljamss (John Edward Williams, 1922–1994) ir amerikāņu rakstnieks, romānu un dzejas krājumu autors. “Stouners” ir viens no dižajiem un ilgi aizmirstībā palikušajiem romāniem, kurš, pirmo reizi izdots 1965. gadā, dziļi saviļņoja gan rakstniekus, gan lasītājus. Tomēr slavu romāns piedzīvojis tieši pēdējos gados, tas pārtulkots daudzās valodās un guvis panākumus visā pasaulē.

Viljams Stouners, fermera dēls, apņemas studēt lauksaimniecību, taču atklāj sevī kaislību pret literatūru un kļūst par literatūrzinātnieku un par pasniedzēju universitātē. Gadiem ritot, Stouners piedzīvo daudz vilšanos: ieprecēšanās “smalkā” ģimenē atsvešina viņu no vecākiem, karjerai tiek likti šķēršļi, sieva un meita salti novēršas no viņa, un jaunu mīlestību iznīcina skandāla draudi. Arvien vairāk ieiedams sevī, Viljams Stouners iepazīst stoisku klusēšanu un sastopas ar dziļu vientulību.

“Stouners” ir romāns par personības tapšanu, par laulību, universitāti un sabiedrību, par dzīves grūtumiem, bet visvairāk – par mīlestību. Par mīlestību pret literatūru. Un par vīrieša un sievietes mīlestību. Tas ir romāns par to, ko nozīmē būt cilvēkam.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.


“Stouners” ir kaut kas vairāk par dižu romānu – tas ir ideāls romāns, tik labi izstāstīts un skaisti uzrakstīts, tik dziļi saviļņojošs, ka liek aizrauties elpai.
Moriss Diksteins, The New York Times Book Review

Tas vienkārši ir romāns par puisi, kurš iestājas koledžā un vēlāk kļūst par pasniedzēju. Tomēr tā ir viena no fantastiskākajām grāmatām, ko jums jebkad gadīsies lasīt.
Toms Henkss, aktieris

“Stouners” ir spožs, skaists, neizsakāmi skumjš, vieds un elegants romāns.
Niks Hornbijs, rakstnieks

“Stouners” ir viena no tām grāmatām, par kurām pircēji mums zvana, lai pateiktos, ka esam to viņiem ieteikuši.
Džons Doils, Crawford Doyle Booksellers, Ņujorka

Daļu no “Stounera” dižuma veido tas, ka šis romāns tver dzīvi kopumā, tādu, kāda tā ir, bez ilūzijām, tomēr bez izmisuma.
Tims Kreiders, The New Yorker grāmatu blogeris

Tas ir stāsts par intelektuālu nelokāmību un cilvēka spēju atrast mīlestību tajā, ar ko viņš nodarbojas. Šī ir grāmata par mīlestību pret mācīšanos. Manā uztverē “Stouners” ir gandrīz ideāls romāns. Tas apbur visus savus lasītājus. Brīnišķīga, brīnišķīga grāmata.
Saimons Vinčesters, rakstnieks un žurnālists

Iesaki draugiem