Apraksts

Eiropiešiem Indija jau kopš izsenis bijusi dažādu teiksmu un nostāstu apvīta zeme. Šodien vien nepilnas diennakts lidojums šķir mūs no neparastās zemes ar tās tempļiem, cietokšņiem un mošejām, garšvielām bagātajiem ēdieniem, rietumnieku vēlmēm pielāgotā Austrumu garīguma un senajām ieražām, kam joprojām ir liela loma vietējo ikdienā. Visi šie iespaidi veido krāšņu mozaīku, taču ar personiskiem iespaidiem vien nepietiek, lai izprastu un ieraudzītu kopainu.

Šīs grāmatas autors prof. em. Viktors Ivbulis (dz. 1933), kurš lielāko daļu mūža veltījis dažādu Indijas vēstures un kultūras aspektu pētniecībai un pats uzskatāms par Latvijas profesionālāko indologu, atzīst – izcilu pētnieku teiktajam viņš uzticas daudz vairāk nekā savai subjektīvajai pieredzei.

Šajā darbā autors pievēršas galvenokārt Indijas vēsturei, aplūkojot kultūras un sabiedriskos procesus no pirmajām civilizācijām līdz pat 1947. gadam. Lasītājs var iepazīt senās civilizācijas, Indijas vēsturē nozīmīgus domātājus, izcilākos literātus, reliģijas un sabiedrības reformatorus, uzzināt, kā briti pakāpeniski pārņēma varu subkontinentā un kā, attīstoties indiešu nacionālajai pašapziņai, vienotā Indijas sašķēlās divās neatkarīgās valstīs – Indijā un Pakistānā.

Publikācijas

Iesaki draugiem