Apraksts

Kurš kurā iemiesojas – loma aktierī vai aktieris lomā? Kā tas notiek? Cik šajā procesā noslēpumainā un cik – apzinātā, racionālā, vārdos izsakāmā? Dramaturģiskā materiālā dzīvojošie tēli un aktieru personiskā pieredze iestudējuma radīšanā satiekas bezgala intīmā procesā, par kuru skatuves mākslinieki šajā grāmatā stāsta atklāti, neslēpjot arī vilšanos, mokas un bailes. Visam, kas viņu dzīvē noticis, ir nozīme, jo aktiera darba instruments ir paša ķermenis, intelekts un emocionālā pasaule. Pārdomu, piedzīvojumu un pārdzīvojumu bagāta dzīve ir avots, no kura viņam smelt iedvesmu smalkam darbam. Mīlestība, bērna piedzimšana, attiecības ar sev tuvajiem – tas viss ietekmē mākslinieka iekšējās vibrācijas, starojumu, pat balss tembru, tādēļ grāmatā liela nozīme veltīta sakarībām starp cilvēcisko pieredzi un darbu lomās.

Ivars Kleins ir žurnālists, kurš savas gaitas šajā profesijā uzsācis 20. gadsimta 80. gadu beigās, pamazām piedzīvojot visas latviešu žurnālistikas metamorfozes pēc valsts neatkarības atgūšanas. Savā darbā galvenokārt pievēršoties dažādām kultūras un mākslas tēmām, Ivars Kleins bijis vairāku laikrakstu un žurnālu, tostarp Rīgas Balss, Neatkarīgā Rīta Avīze, Mēs un Leģendas, redaktors.

Interese par skatuves mākslu agrā jaunībā viņu vedinājusi uzņemties jauniešu dramatisko kolektīvu vadību, līdz rakstītā vārda spēks un iespējas topošo pašdarbības režisoru pārņēmušas savā varā.

Publikācijas

Iesaki draugiem