Apraksts

Grāmatā ietverts talantīgā latviešu koktēlnieka Kārļa Stārasta daiļrades apskats, viņa darbu reprodukcijas, katalogs un fotogrāfijas no personiskā arhīva.

Šīs grāmatas mērķis ir no jauna izgaismot latviešu koktēlniecības vecmeistara Kārļa Stārasta (1911–1996) dzīvi un daiļradi.
Kārlis Stārasts bija viens no nedaudzajiem latviešu profesionālajiem koktēlniekiem un tā sauktā skarbā stila aizsācējiem latviešu tēlniecībā. Viņš konsekventi strādāja tikai ar vienu materiālu – koku, tāpēc kolēģi viņu nereti dēvēja par Koka Stārastu.
20. gs. 60. gados mākslinieks atrada savu rokrakstu un sāka veidot darbus, kā ar cirvi skaldīdams koku lielās plaknēs un apstrādādams to virsmu ar sev raksturīgo, ņirbošo griezumu.
Kārļa Stārasta daiļradē atbalsojas laiks, kurā viņš dzīvoja, ar visām tā pretrunām un emocijām, un vislabāk viņš ir pazīstams ar saviem vīrišķīgajiem, varonīgajiem tēliem.
Koku viņš mīlēja, un koks viņam klausīja...

Grāmatas autore ir mākslas zinātniece Lilita Maija Klinkerte, koktēlnieka Kārļa Stārasta un pazīstamās bērnu grāmatu rakstnieces un ilustratores Margaritas Stārastes meita.


The intention behind this book is to offer a new insight into the life and work of Kārlis Stārasts (1911–1996), a classic master of Latvian woodcarving.
Kārlis Stārasts, one of few professional Latvian woodcarvers, was among the pioneers of the so-called Severe Style in Latvian sculpture. He worked consistently in wood only, and so his colleagues dubbed him Wood-Stārasts.
In the 1960s the artist discovered an individual approach, creating his works as if hewing large planes with an axe, and working the surfaces using his characteristic rippling chisel pattern.
The art of Kārlis Stārasts reflects the age in which he lived, complete with all its contradictions and emotions, and he is best known for his masculine, heroic figures.
He loved wood, and indeed wood yielded to his wishes...

The author of this book is art historian Lilita Maija Klinkerte – daughter of the woodcarver Kārlis Stārasts and well-known Latvian children’s book writer and illustrator Margarita Stāraste.

Latviešu un angļu valodā.
The book in Latvian and English.

Iesaki draugiem