Apraksts

“Lūk, divi likteņa līdumnieki Baltijas krastā. Tie esam mēs – lietuvieši un latvieši; latvieši un lietuvieši. Tikai divatā palikuši pasaulē no kādreiz daudzajām baltu tautām. Nav grūti saprast, kāpēc lietuvietis pasaulē nejūtas vientuļš – blakus viņam „elpo” latvietis. Un, ja dažreiz Lietuva kā valsts uzvedas drosmīgāk nekā, šķiet, to pieļautu apstākļi, tad tas ir arī tāpēc, ka „aiz tās stāv” Latvija.”

Arvīds Jozaitis (Arvydas Juozaitis) ir lietuviešu filozofs, rakstnieks un publicists, viens no tautas kustības Sajudis dibinātājiem un vadītājiem. No 2009. līdz 2012. gadam Jozaitis dzīvoja Rīgā, iemācījās latviešu valodu un bija kopā ar rīdziniekiem svētku reizēs un ikdienas gaitās. Rīgā pieredzētais kļuva par ierosmi grāmatai “Rīga – cita civilizācija” (“Ryga-niekieno civilizacija”), par kuru autors saņēmis Baltijas Asamblejas balvu literatūrā.

Grāmatā Arvīds Jozaitis piedāvā lasītājiem labvēlīgi ironisku skatījumu uz latviešiem un rīdziniekiem un ļauj uzzināt, kā mūs redz lietuvieši. Viņam ir izdevies pamanīt un izcelt to, ko dažkārt neievēro pat paši rīdzinieki. Rakstot šo grāmatu, autora mērķis ir bijis izprast un savdabīgā rakursā atklāt kaimiņvalsts galvaspilsētas Rīgas identitāti.

Grāmatā ir sniegta bagātīga informācija par Rīgas un Latvijas vēsturi, kultūru, politiku un sabiedrību gadsimtu ritumā kopš Rīgas dibināšanas līdz pat 21. gs. pirmajai desmitgadei. Kaut sākotnēji adresēta lietuviešu lasītājiem, grāmata “Rīga – cita civilizācija” būs aktuāla arī Latvijas iedzīvotājiem, it īpaši tiem, kurus interesē padziļināts vēsturisko un sabiedrisko norišu vērtējums.

No lietuviešu valodas tulkojuši: Pauls Balodis / Inga Znotiņa.

Publikācijas

Iesaki draugiem