Apraksts

Šajā krājumā apkopotas visā pasaulē pazīstamā katoļu teologa un priestera Henrija Nouvena pārdomas katrai gada dienai. Viņa šķietami vienkārši vārdi vēl ilgi pēc izlasīšanas turpina uzrunāt lasītāju, palīdzot nonākt pie smalkākas sevis un dzīves apjausmas. Grāmata ir aicinājums ik dienas atvēlēt laiku īsai, meditatīvai apcerei, lai augtu ticībā, cerībā un it īpaši – mīlestībā.

366 ceļamaizes kumosiņos atklājas autora ticības apliecība, kurā lieliem burtiem ierakstīta Dieva mīlestība un žēlsirdība pret ikvienu cilvēku. Ikdienas priekos un izaicinājumos Nouvens ir gudrs un mīlošs ceļabiedrs, kurš palīdz saskatīt neparasto – patiesu brīvību piedošanā, kopību atšķirtībā un cerību šķietamā bezcerībā. Viņa domas ir viegli uztveramas un kodolīgas, bet reizē dziļas un fascinējošas.

Henrijs Nouvens vēlas parādīt, ka garīgums nav likumi un ceremonijas, bet pamodināta dzīve. Pamošanās ceļš, kas ved pie pārmaiņām. Nouvens nevairās ļoti personiski aprakstīt savu vājumu – nespēku, kritienus, izmisumu. Viņa izpratnē kristietības jēga nav “pareizība”, bet patiesums. Un drosme būt patiesam ir dziedinoša.
Nouvens ir viens no tiem kristiešiem, kas dzīves pirmajā pusē apguvis teoriju, bet dzīves otrajā daļā ir ļāvis Dievam un dzīvei sevi pārveidot un mainīt caur kritienu un ievainojamības pieredzi. Kad šādi cilvēki runā, pasaule viņus dzird.
Juris Rubenis

HENRIJS NOUVENS (1932–1996) – holandiešu izcelsmes katoļu priesteris, teologs, pasniedzējs, pastorālais padomdevējs un vairāk nekā 40 grāmatu autors. Iestājies par sociālo taisnīgumu, gandrīz 20 gadus strādājis par pasniedzēju dažādās universitātēs un kādu laiku dzīvojis trapistu klosterī. Visu mūžu meklējis mājas, Nouvens tās beidzot atrada Kanādā, praktiski kalpodams kopienā “Šķirsts” (L'Arche), kur zem viena jumta dzīvo cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem un viņu asistenti.
Nouvena garīguma vīzija ietver ikvienu cilvēku neatkarīgi no viņa reliģiskās pārliecības.Viņa lasītāju vidū ir gan katoļi, gan protestanti, gan cilvēki, kuri pieder pie citas garīgās tradīcijas vai vēl tikai meklē ceļu pie Dieva.

No angļu valodas tulkojusi Elita Saliņa.

Iesaki draugiem