Apraksts

Šī ir otrā grāmata par Reifu Kačedorianu - zēnu, kuram 6.klases izaicinājumi jau ir aiz muguras un tagad visam vajadzētu būt lieliski. Taču dzīve ir neparedzama. Jā, tik daudz kas notiek pirmo reizi un Reifs kļūst par īstu pirmo reižu kolekcionāru. Bet ne viss sakrātais ir vienlīdz vērtīgs. Pirmo reizi Reifs pagaršo falafelu, glezno portretus (trīs uzreiz!), izcep ābolu pīrāgu, mēģina gulēt vannā, bez maksas ielavās dārgā kinoteātrī, slepus spēlē videospēles lielveikalā; pirmo reizi mūžā viņam reāls ir draugs - īsts, nevis iedomu tēls.

Bet šis jaunais septītās klases gads sāk uzdot āķīgus jautājumus un skaidras atbildes nesniedz. Vai atriebība patiešām ir salda? Vai sāncensība ir dzinējspēks vai - gluži otrādi - sprungulis riteņos? Vai klusēt nozīmē saudzēt vai tomēr melot? Cik soļu ir starp draudzību, nodevību un nelietību? Pēc kā garšo īstā dzīve un kā tad galu galā lai sāk dzīvot pa īstam?

Grāmatas autoriem kopā ar ilustratori Lauru Pārku, bez kuras šī grāmata nebūtu tik aizraujoša, perfekti izdevies sakausēt izklaidi ar izzināšanu, pārdomas ar spraigumu, smieklus ar aizkustinājumu, pusaudža ikdienas skarbumu ar jaunatklāsmju saldumu, un parādīt dzīvi, kāda tā tiešām var būt - neatkarīgi no tā, vai 7. klase jums vēl ir priekšā, vai tā jau ir tāla pagātne.

No angļu valodas tulkojusi Daina Ozoliņa.

Iesaki draugiem