Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books

2011. gada vasara. Ādolfs Hitlers pamostas neapbūvētā klajumā Berlīnes Mitē. Bez kara, bez partijas, bez Evas. Pilnīga miera laikos, starp tūkstošiem ārzemnieku, Angelas Merkeles vadītā valstī. 66 gadus pēc savas šķietamās bojāejas viņš nonāk mūsdienās un pretēji visam, ko varētu paredzēt, uzsāk jaunu karjeru – televīzijā. Šis Hitlers nav nekāds āksts un tieši tāpēc ir biedējoši reāls. Un arī valsts, kurā viņš pamodies, ir biedējoši reāla un ciniska. Par spīti vācu demokrātijas desmitgadēm tajā triumfē veikls demagogs un dzīšanās pēc slavas un reitingiem.
Vai šī ir parodija? Satīra? Politiska komēdija? Jā, un vēl vairāk: Timura Vermeša debijas romāns ir īsts meistardarbs.

Viņš ir atkal klāt – bet vai gan Ādolfs Hitlers tagad var būt bīstams? Lūk, tieši par to stāsta šī spīvā satīra, kura liek viņam pamosties mūsdienu Berlīnē. Romāna galvenais varonis tiešām ir Hitlers. Nevis karikatūra vai komēdijas varonis, bet gan cilvēks, kurš savdabīgi izprot un analizē mūsdienu pasauli, asi un zibenīgi saskata cilvēku vājības un nelokāmi seko savai loģikai – seko stūrgalvīgi, bet nebūt ne muļķīgi.
Šis romāns par Ādolfa Hitlera ceļu no neapbūvēta klajuma Berlīnes Mitē caur avīžu kiosku un turkiem piederošu ķīmisko tīrītavu līdz pat vācu televīzijai ir elpu aizraujošs lasīšanas piedzīvojums, negants un viltīgs – jo lasītājs arvien biežāk attopas, ka viņš nevis smejas par Hitleru, bet gan smejas kopā ar Hitleru. Vai tas ir iespējams? Vai to vispār drīkst?
Izdibiniet to paši. Galu galā šī ir brīva valsts.
Pagaidām.

Timurs Vermešs (Timur Vermes) ir dzimis 1967. gadā Nirnbergā vācietes un ungāra ģimenē. Studējis vēsturi un politikas zinātni Erlangenā, pēc tam darbojies žurnālistikā (Abendzeitung, Ķelnes Express, Shape u.c.). Kopš 2009. gada kā „rēgu rakstnieks” izdevis četras grāmatas, vēl divas tādas patlaban top. „Viņš ir atkal klāt” ir Vermeša debijas romāns, kas viena gada laikā kopš publicēšanas jau pārtulkots vairāk nekā 30 valodās.

Kāda grāmata! Satīriska. Velnišķīgi komiska. Un, par spīti smiekliem, lasot uzmetas zosāda.
Kristofs Marija Herbsts, vācu aktieris, trīskārtējs Vācu komēdijas balvas ieguvējs

Šajā dzēlīgajā politiskajā satīrā 2011. gada vasarā atdzīvojas Ādolfs Hitlers un televīzijā sāk demagoga karjeru, kura visās savās detaļās ir satricinoši ticama.
Ursula Merca, DIE ZEIT

No vācu valodas tulkojusi Silvija Brice.

Iesaki draugiem