Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple iBooks

Frānsiss Skots Ficdžeralds (Francis Scott Key Fitzgerald, 1896–1940) ir amerikāņu rakstnieks, viens no “zudušās paaudzes” puišiem, kuru dzīvi pārvērta Pirmais pasaules karš, – tāpat kā E. Hemingvejs, E. M. Remarks un T. S. Eliots. Populārākie no viņa darbiem ir “Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu”, “Ir maiga nakts” un “Lieliskais Getsbijs”.

“Lieliskais Getsbijs” ir himna aizgājušajiem laikiem – Amerikai, kur īsā laikā bija iespējams saraust bagātības, kur pludoja šampanietis, līksmoja daiļas sievietes un iznesīgi puiši, kur ballītes un dārza svētki ilga dienām. Zelta jaunatnes izpriecas, sentiments un patiesas jūtas: Džejs Getsbijs, romantiskais ciniķis, sapņotājs un kontrabandists un pie naudas upes dzimušie Dēzija un Toms Bjūkenani, ļaudis, kuriem kopš mazotnes piederējis itin viss...

“Šoreiz nākotne izvairījās no mums, bet tas nav svarīgi – rīt mēs skriesim ātrāk, žiglāk pastiepsim rokas... Un kādā jaukā rītā...”
F. S. Ficdžeralds “Lieliskais Getsbijs”

No angļu valodas tulkojusi Amanda Aizpuriete, 2004.


1922. gadā F. S. Ficdžeralds izziņoja savu lēmumu uzrakstīt “kaut ko pavisam jaunu un pārsteidzošu un tajā pašā laikā skaistu un vienkāršu, un smalki izstrādātu”, un rezultātā lasītāji ieguva romānu “Lieliskais Getsbijs”. Tajā tik patiesi atspoguļots rakstnieka paaudzes noskaņojums, ka romānu pamatoti uzskata par precīzu un spilgtu Džeza laikmeta portretu visā krāšņumā un pārmērībās. Darba “Lieliskais Getsbijs” elegantā sižeta līnija, kas atainota izcilā prozā, sniedz baudījumu katram lasītājam.
www.amazon.com

Tagad mums ir amerikāņu meistardarbs tā galējā veidolā: no dabiskā kristāla rakstnieks izslīpējis īstu briljantu. “Lieliskais Getsbijs” ir tāds romāns, kādu to vēlējies redzēt Ficdžeralds un par kādu mēs visi esam sapņojuši jau sen.
James Dickey (1923–1997), amerikāņu dzejnieks un rakstnieks

Šis romāns ir klasika, un katram lasītājam ir skaidrs, kāpēc. Tas ir kā logs uz citu pasauli, uz pasauli, kura vairs neeksistē, bet pēc kuras mēs tā vai citādi ilgojamies.
www.amazon.co.uk

“Lieliskais Getsbijs” ir izcils romāns. Tajā atrodams viss, ko lasītājs vēlas atrast izcilā grāmatā, – mīlestība, kaisle, slepkavība un izdevusies ballīte.
Kirkus Reviews

“Lieliskais Getsbijs” ir grāmata, kas jāizlasa ikvienam. Tā liks smieties un skumt, tā priecēs un šokēs, un F. S. Ficdžeralda izzīmētie varoņi atstās paliekošu iespaidu lasītāja prātā.
School Library Journal

Iesaki draugiem