Apraksts

“Māksla ir piedzīvojums nezināmā pasaulē, ko var izpētīt vienīgi tie, kuri gatavi uzņemties risku.”
Marks Rotko

Marks Rotko ir viens no ietekmīgākajiem 20. gadsimta gleznotājiem, izcils intelektuālis, pētnieks un izglītotājs. Parasti viņš tiek dēvēts par Krievijā dzimušu amerikāņu mākslinieku, taču patiesība ir daudz sarežģītāka: viņš piedzima Dvinskā, tagadējā Daugavpilī, kas tolaik bija daļa no Krievijas impērijas, un desmit gadu vecumā kopā ar ģimeni emigrēja uz ASV.
Franču kultūrvēsturnieces Annijas Koenas-Solalas monogrāfijā aprakstīts Latgales ebreju zēna sarežģītais ceļš no imigranta līdz atzītam māksliniekam. Autore pievēršas Rotko veikumam 20. gadsimta kultūras kontekstā un mēģina atbildēt uz vairākiem būtiskiem jautājumiem – ko viņam nozīmēja Dvinskas periods? Kā tas ietekmēja Rotko personību? Kā mākslinieka pasaules uztveri veidoja Talmūda–Toras skolā gūtā izglītība un daudzie noraidījumi, ar kuriem viņam nācās saskarties izcelsmes un izvēlētās profesijas dēļ? Kāds bija viņa ceļš uz publikas un kritiķu atzinību, un cik daudz tā viņam nozīmēja?
Grāmata ir neparasts Rotko portrets, kas atklāj viņa sarežģīto dzīvesstāstu – centienus integrēties amerikāņu sabiedrībā, sava ceļa meklējumus, protestu pret mākslas komercializāciju, alkas pēc stabilitātes un vienlaikus bailes no pārlieku ērtas dzīves, finanšu grūtības, depresiju un, visbeidzot, pašnāvību.

“Milzīga nozīme Latvijas redzamībai uz pasaules kartes ir Daugavpilī izveidotajam Marka Rotko mākslas centram. Viņa bērnu atvēlētie Rotko mākslas darbi brīnišķīgā veidā ļauj māksliniekam simboliski atgriezties dzimtenē. Taču, lai Latvijas cilvēki kopumā pieņemtu Marku Rotko kā sev piederīgu personību un sāktu ar viņu lepoties, vēl ir jāpieliek lielas pūles. Annijas Koenas-Solalas grāmatas tulkojums latviešu valodā mazinās šo uztveres plaisu un ļaus iejusties viņa dzīves stāstā, ģimenes vēsturē un savrupajā mākslas ceļā.”
Kārina Pētersone, Latvijas Institūta direktore

Grāmatas autore Annija Koena-Solala ir franču akadēmiķe un kultūras vēsturniece, darbojusies kā kultūras padomniece Francijas vēstniecībā ASV
(1989–1993), sarakstījusi vairākas monogrāfijas: Sartre 1905–1980, Painting American, Leo & His Circle: The Story of Leo Castelli. Vairākkārt viesojusies Latvijā.

Iesaki draugiem