Izdoma, kura robežojas ar realitāti. Īsa saruna ar Maiju Pohodņevu un Modri Pelsi

2016-11-15

Intervija ar romāna "Naida simetrija" autoriem Maiju Pohodņevu un Modri Pelsi.

Kā nonācāt pie rakstīšanas divatā?

Grāmatu rakstīšana divatā ir loģisks iznākums iepriekšējam darbam gan Latvijā, gan ārzemēs. Pēdējos piecpadsmit gadus kopā veidojām filmas, rakstus, arī vācām un pētījām dažādus materiālus, lai iegūtu pasūtītājiem nepieciešamo informāciju. Abi esam mediju sfēras algotņi. Modris ir bijušais kriminālpolicijas kapteinis, kurš 7 gadus nodarbojies ar narkotikām saistīto noziegumu apkarošanu, bet Maija – kriminālžurnāliste.
Darbs šajā nozarē ir līdzīgs darbam kriminālpolicijā – tā pati operatīvā darbība (informācijas avotu meklēšana, dokumentu izpēte utt.). Atšķirībā no policijas, kur aiz tavas muguras atrodas varas sistēma, likumdošana, bruņoti kolēģi, žurnālists ir viens pret iespējamiem noziedzniekiem, kuri nemaz nav ieinteresēti savu nodomu publiskošanā. Darbs divatā dod papildus drošības sajūtu un pārliecību, ka mugura tiks piesegta.

Cik patiesības ir romānā “Naida simetrija”?

Šo gadu laikā sakrāts daudz neizmantotas informācijas. Kur to likt bez pierādījumiem? Pamainot un piedomājot klāt spraigus sižetus tapa grāmatas. Arī “Naida simetrijā” viss ir izdomāts. Sajūtu, ka ikviens fakts atbilst realitātei, centāmies panākt speciāli. Ne tikai pētījām materiālus internetā, runājām ar dažādu sfēru cilvēkiem, bet arī paši iedziļinājāmies un izmēģinājām. Kā var uzrakstīt par sajūtām un grūtībām, kas rodas profesionālam slepkavam, kad nepieciešams trāpīt daudzu simtu metru attālumā, ja neesi vismaz šautuvē pamēģinājis paskatīties caur optiku un trāpīt pārsimts metrus tālā papīra mērķī? Ja lasītājam rodas iespaids, ka aprakstītie notikumi ir reāli, mēs to uztveram kā augstāko novērtējumu mūsu darbam.

Vai jūs ieklausāties lasītāju ieteikumos?

Tie ir galvenais virzītājspēks mūsu darbā! Manuskriptu, vēl pirms dot redaktoram, testējam ar draugu palīdzību. Vairākas epizodes grāmatā tapa, atbildot uz lasītāju jautājumiem. „Naida simetrijā” meklējām atbildi uz jautājumu, ko uzdeva kāda sirma kundze, mūsu grāmatu fane:”Kam ir jānotiek ar jaunu meiteni, lai viņa kļūtu par izcilu profesionālu slepkavu?”

Ko jūs katrs darāt ārpus rakstīšanas?

Ārpus rakstīšanas veidojam filmas un rakstām ne tikai grāmatas. Pētniecība un sociālie mediji ir vēl viena darba sfēra. Īsumā – ar visiem pieejamajiem līdzekļiem cenšamies nopelnīt naudu tā, lai atliktu laiks rakstīšanai un citiem hobijiem. Modrim patīk amatniecība – gan kokapstrāde, gan metālapstrāde, viss, kas saistīts ar mehāniku, un, protams, šaušana. Savukārt Maijai – paradums nepieņemt viedokļus kā faktus, sociālās zinātnes, jaunās tehnoloģijas un rokdarbi. Abiem – piedzīvojumi.

Iesaki draugiem