Grāmatas "Budisms būtībā" atvēršanas svētki notiks 24. oktobrī

2018-10-18

Ar zenbudistu mūķenes Elgas Bridžinas Rūsiņas atbalstu latviešu valodā izdota skolotāja Daidzuja Makfilamija grāmata "BUDISMS BŪTĪBĀ".

Grāmatas atvēršana un tai veltīta meditācija notiks trešdien, 24. oktobrī, plkst. 18.00 Klusuma un meditācijas istabā LNB 4. stāvā.

"Galvenā motivācija, kāpēc uzrakstīju grāmatu ir cerība, ka, to lasot, jūs ne vien atvērsiet durvis uz intuitīvu izpratni par budismu, bet arī caur šo pieredzi spēsiet labāk novērtēt savu ceļu uz patiesības atrašanu, lai kāda tā būtu," grāmatas ievadā saka autors budistu mūks Daidzuijs (1945-2003). Viņš bija amerikānis no bagātas ģimenes, baudījis labu izglītību - studējis psiholoģiju un antropoloģiju, ieguvis maģistra grādu pedagoģijā un kļuvis par doktoru klīniskajā psiholoģijā -, bet atteicies no karjeras un panākumiem un iestājies klosterī, lai kļūtu par mūku.

Daidzujs budismu ir praktizējis 31 gadu un spēj saprotami izskaidrot mācības pamatidejas par Četrām cēlajām patiesībām, Astoņposmu ceļu, "es" ilūziju, cēloņu un seku likumsakarībām, pieķeršanos un ciešanām. Grāmata īpaši interesanta šķitīs tiem, kas vēl nav iepazinušies ar budisma idejām, jo to izskaidrošanai izmantotas ikdienas situācijas un izjūtas. Grāmatas beidzamās nodaļas veltītas pārdomām par to, vai budisms ir vai nav reliģija, kā arī stāstam par vēsturiskā Budas Šakjamuni dzīvi.

Savā priekšvārdā grāmatai LU asoc. prof. Agita Baltgalve saka: "Budisma mācību pasaulē pazīst jau vairāk nekā 2500 gadus. Tā izceļas ar filozofisku domu un dziļu psiholoģisku pieeju cilvēka būtībai. Latvijā vislabāk pazīstams ir tibetiešu budisms un Rīgā bieži viesojas Viņa Svētība XIV Dalailama Tendzins Gjaco. Taču nesen Rīgā tika atklāts arī pirmais japāņu Soto dzenbudisma centrs, ko iedibināja budisma mūķene un skolotāja, Amerikas latviete - Elga Bridžīna Rūsiņa." Viņa arī bija grāmatas izdošanas iniciatore un konsultante budisma jautājumos. Elgas garīgais vārds Bridžīna nozīmē ‘svētā uguns’. Elga ir dzimusi Latvijā, bet Otrā pasaules kara bēgļu gaitas viņu aizveda uz ASV, kur pēc daudziem aktīvas sabiedriskās dzīves gadiem Elga iestājās budistu klosterī. Tagad viņa ir atgriezusies Latvijā, māca meditāciju un iepazīstina ar budismu. Par grāmatu "Budisms būtībā" Elga saka: "Šī grāmata ir rakstīta kā vienkārša saruna ar lasītāju. Skolotāju Daidzuju vislabāk raksturo ass prāts. Tas atklājas šai grāmatā, jo par budisma pamatiem viņš stāsta ļoti loģiskā un saprotamā veidā. Viņu pašu budisms sākotnēji piesaistīja tieši tādēļ, ka budisma mācībai ir skaidri saprotami pamati un tā nepieprasa ticēt nekam, ko cilvēks nav piedzīvojis uz savas ādas."

Iesaki draugiem