Jauns romāns par Kormoranu Straiku

2018-10-03

“Ļaunuma raža” ir visblīvākais un daudzslāņainākais līdz šim iznākušais R. Galbraita detektīvromāns, šobrīd pat var minēt, ka “Dzeguzes sauciens” un “Zīdtārpiņš” ir bijusi vien iesildīšanās pirms nenoliedzami pārākā turpinājuma.

Jāpiebilst gan, ka šī rakstiskā iesildīšanās ir bijusi nepieciešama, jo bez tās nedz galvenie varoņi, nedz ļaundari nevarētu būt tik spilgti un izteiksmīgi, viņu plāni un mērķi – tik dažādi un beigu beigās – atrisinājums tik negaidīts. Šajā romānā būtiska loma ir notikumiem, kas risinājušies pirms padsmit gadiem, Straika iepriekšējās karjeras laikā. No pagātnes pēkšņi uzrodas ēnas, kas iegūst miesīgus un taustāmus apveidus, realitātē apdraudot un alkstot iznīcināt visu, kas Straikam varētu būt dārgs.
Pie biroja durvīm Robinu gaida kurjers uz motocikla un pasniedz viņai adresētu paciņu. To atvērusi, viņa ar šausmām ierauga, ka kastē atrodas jaunas sievietes kāja. Robinas šefs, bijušais armijnieks, tagad privātdetektīvs Kormorans Straiks, uztraucas ne pa jokam. Pagātnē viņš ir sastapies ar četriem cilvēkiem, kuri varētu būt pastrādājuši šādu noziegumu, turklāt ātri vien kļūst skaidrs, ka slepkava kaļ plānus, kuros arī Straikam ir sava, pagaidām nezināma, loma.
Policija koncentrē uzmanību uz vienu aizdomās turamo, bet Straiks kopā ar Robinu sāk patstāvīgu izmeklēšanu un iedziļinās triju pārējo aizdomās turamo tumšajā un perversajā pasaulē. Izskatās, ka meitenes slepkavam ir tieksme paturēt kādas upura ķermeņa daļas, un viņš turpina nogalināt. Vismaz viens no četriem ir pedofils, vismaz trīs – slepkavas ar sadistiskām nosliecēm, turklāt nevienam no viņiem nepiemīt tāds atavisms kā sirdsapziņa vai līdzjūtība, viņu dzinulis ir naids, skaudība un atriebes kāre. Kamēr Straiks un policija meklē kādus pavedienus, par slepkavas upuriem kļūst vēl divas sievietes, policija ir spiesta atzīt, ka Londonas ielās parādījies jauns Uzšķērdējs, turklāt kāds būdīgs vīrs filca cepurē izseko Robinu. Kas ir šis aukstasinīgais un gudrais slepkava no Straika pagātnes, un kā viņu apturēt? Tā ir mīkla, kuras atminēšana slavenajam privātdetektīvam var kļūt liktenīga.
Pēc šo romānu motīviem veidots BBC televīzijas seriāls.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.

Iesaki draugiem