Lasīšanas stafetes 2018 Noslēguma pasākums + FOTO

2018-08-10

Ceturto gadu pēc kārtas Apgāda Zvaigzne ABC paspārnē risinājās Lasīšanas stafete. Pirmajā gadā dalībnieku skaits bija niecīgs – tikai 23, bet ar katru gadu ieinteresēto bērnu skaits ir audzis.

!!!  Saite uz failiem, kur pieejamas fotogrāfijas no pasākuma. Tās var lejupielādēt līdz 10.10.18.

Priecē, ka ir bērni, kas Lasīšanas stafetē piedalās jau vairākus gadus, bieži vien pat vairāki no vienas ģimenes, vai pat visa ģimene, tēti ieskaitot! Nemainīgi ir arī pasākuma atbalstītāji, labvēļi un sponsori – tas ir Tallink, kurš uzvarētājiem dāvā neaizmirstamu ceļojumu ar kruīza kuģi uz Stokholmu un atpakaļ, žurnāls “Ilustrētā Junioriem” un digitālo mācību materiālu veidotājs iZvaigzne.

Šogad uzvarētāju un dalībnieku godināšana un balvu pasniegšana 9. augustā notika prāmja “Romantika” plašajās telpās, kur pietika vietas gan dalībniekiem, gan kuplajam līdzjutēju pulkam. Paldies dalībniekiem, bibliotēkām, rakstniekiem, māksliniekiem, tulkotājiem, vecākiem, brāļiem un māsām, skolotājiem un visiem, visiem, visiem, kas iesaistījās un palīdzēja tapt Lasīšanas stafetei 2018!

Lasīšanas stafetes 2018 noslēguma pasākumu atklāja Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka . Viņas vēstījums bija ļoti emocionāls un sirsnīgs, apsveicot dalībniekus un vecākus, izdevēja bilda: “Esmu pārliecināta, ka tieši jūs, lasošie un domājošie bērni, esiet mūsu nākotnes virzītāji – topošie ārsti, juristi, žurnālisti, uzņēmēji, zinātnieki un citi. Ar jums aug mūsu jaunā lasītāju paaudze, ar jums visiem mēs varam lepoties!” Apsveikumam sekoja Vijas Kilblokas stāsts par to, kā viņa pirms Lasīšanas Stafetes noslēguma pašā rīta agrumā apciemoja Jelgavas tipogrāfiju, lai būtu klāt ārkārtīgi nozīmīgas grāmatas tapšanas procesā. Tā ir tikko iznākusī vēsturnieka Valda Klišāna grāmata “Latvijas valsts stāsts” , poligrāfiski ārkārtīgi sarežģīts izdevums ar krāsu ieliktņiem – četrām pastkastītēm, kurās, savukārt, atrodamas dažādas laikmeta liecības: senas avīzes, iesaukšanas pavēstes, pārtikas taloni, apsveikuma kartiņas. Apsveikusi dalībniekus ar panākumiem un uzslavējusi čaklos lasītājus, V. Kilbloka katram interesentam ļāva aplūkot krāšņo grāmatas signāleksemplāru.

Kā sadalāmas balvas, ik gadu izlemj žūrija. Tās sastāvā ir iepriekšējo konkursu finālistes Gerda Katrīna Radziņa (14 gadi) un Elizabete Dzalbe (16 gadi), grāmatu lasīšanas un popularizēšanas entuziaste sociālajos tīklos, skolotāja Zanda Bērziņa-Radziņa , kā arī 2 pārstāvji no Zvaigzne ABC – Latviešu valodas un literatūras redakcijas vadītāja Bārbala Simsone un Reklāmas un mārketinga daļas projektu vadītāja Kristīne Ilziņa .
Balsošana par dalībniekiem notiek aizklāti un piešķirto punktu skaits tiek summēts.

Tradicionāli ierasts, ka balvas uzvarētājiem pasniedz rakstnieki un tulkotāji – un šogad Lasīšanas Stafetes noslēguma pasākumā piedalījās un balvas uzvarētājiem sniedza rakstnieki Evija Gulbe, Laura Dreiže, Valdis Rūmnieks un Dzintars Tilaks un tulkotāja Anete Kona . Veicināšanas balvas un žurnāla “Ilustrētā Junioriem” abonementu trīs mēnešiem pasniedza žurnāla redaktore Līva Romane , iZvaigznes pārstāve Sintija Buhanovska un žūrijas locekļi. Taču pašu galveno balvu – ceļojumu uz Stokholmu un atpakaļ ar kompāniju Tallink – pasniedza Daiga Laizāne.


Lasīšanas stafetes 2018 uzvarētāji

Kā jau ik gadus, lasītāji no visām Latvijas malām mums ziņoja par brīnišķīgajiem bibliotekāriem lielās un mazās Latvijas bibliotēkās. Atsaucīgās bibliotekāres visādi veicinot lasīšanas prieku – iesakot grāmatas, pasūtot tās no kaimiņu bibliotēkām, konsultējot, un pat atvedot Lasīšanas Stafetes dalībniekus uz noslēguma pasākumu! Bērnu nosaukto bibliotēku bija ļoti daudz, taču mīlētāko bibliotēku TOP 10 bija:

Cēsu Centrālā bibliotēka
Jēkabpils Galvenā bibliotēka
Preiļu Galvenā bibliotēka
Rēzeknes Bērnu bibliotēka
Rīgas Centrālā bibliotēka
Salacgrīvas novada bibliotēka
Saldus Pilsētas bibliotēka
Talsu Bērnu bibliotēka
Valmieras integrētā bibliotēka
Ventspils Bērnu bibliotēka

Katra no nosauktajām arī saņēma diplomu par atsaucību un dāvanu karti 50 eiro apmērā jaunu grāmatu iegādei.

Stafetes noslēguma pasākuma norisi bagātināja iluzionisti Edžus Kauķis un viņa asistente Ieva, kuri klātesošajiem rādīja burvju trikus un aicināja drosmīgākos piedalīties. Edžus rādīja trikus ar kārtīm, lakatiņiem, bumbiņām un pat... grāmatu! 

Pēc konkursa noslēguma apkopojām datus par populārākajām un iemīļotākajām grāmatām un tās ir:
Endijs Grifitss, Terijs Dentons. 13 stāvu namiņš kokā (No angļu valodas tulkojusi Marika Taube)
Džefs Kinnijs. Grega dienasgrāmata 12. Laižamies! (No angļu valodas tulkojusi Daina Ozoliņa)
Deivs Pilkijs. Dogmens uzdarbojas (No angļu valodas tulkojusi Meldra Āboliņa)
Evija Gulbe, Linda Lošina. Koko un Riko uzvedas kā eņģelīši
Astrida Lindgrēne, Bjerns Bergs. Ak, šis Emīls! (No zviedru valodas tulkojusi Mudīte Treimane) -
Timo Parvela. Muris un Vufs (No somu valodas tulkojusi Anete Kona)
Reičela Renē Rasela. Nikijas dienasgrāmata 9. Ne pārāk draudzīgas skandālistes stāsti (No angļu valodas tulkojusi Daina Ozoliņa)
Džeronīmo Stiltons. Pelīgās brīvdienas pansijā "Mirapeles", 16 (No itāļu valodas tulkojusi Astra Šmite)
Timo Parvela. Ella Lapzemē (No somu valodas tulkojusi Ingrīda Peldekse)
Viljams Brūss Kamerons. Beilija stāsts. Aizraujošs stāsts par suni un viņa zēnu (No angļu valodas tulkojusi Aija Čerņevska)

Iesaki draugiem