Melna islandiešu kriminālsāga

2018-07-11

Izteiksmīgais vāks skaidri liecina, ka tikko iznākušais islandiešu rakstnieces Irsas Sigurdardotiras romāns “DNS” ir detektīvs. Skarbs, piesātināts un drūms, bet arī dzīvespriecīgs un atjautīgs – vismaz tiktāl, cik stāsta par izmeklētāja Huldara un bērnu psiholoģes Freijas attiecībām.

Skandināvu kriminālromānu rakstnieki – un šeit mēs droši varam pieskaitīt arī Irsu Sigurdardotiru – ir slaveni ar to, ka šausmas, kas mājo viņu galvās un nonāk uzrakstītajos romānos, lasītājiem liek izbaudīt īstu baiļu katarsi. Scandinavian noir iekaro pasauli ne vien ar spilgtām, šausminošām detaļām, bet – galvenokārt – ar noziedznieka domāšanas atainojumu, ar to, ka izvelk un parāda, kā un kāpēc “kāds no mums”, parasts cilvēks, kļūst par briesmoni, kurš gatavs nogalināt. Kas ir tā robeža, kuru šķērsojot, atgriešanās normālā dzīvē nav iespējama? Un kāpēc daži to šķērso, bet daudz vairāk paliek šaipus? Atbildes uz šiem jautājumiem atšķiras, un vienas atbildes varbūt nemaz nav. Bet tas nekavē Irsu Sigurdardotiru kopā ar saviem varoņiem Huldaru un Freiju tās meklēt.

“DNS” sākas ar jaunas sievietes slepkavību, un vienīgā lieciniece ir nonāvētās Elīsas septiņus gadus vecā meitiņa Margrēta. Policisti alkst bērnu nopratināt pēc iespējas ātrāk un nopietnāk, psiholoģei Freijai jāgādā, lai pratināšana nepārsniegtu likumības robežas un nenodarītu bērnam vēl vairāk ļauna. Situāciju vēl vairāk sarežģī tas, ka izrādās – Freija un izmeklētājs Huldars ir sastapušies jau agrāk. Turklāt diezgan pikantos apstākļos. Nu viņiem jāstrādā plecu pie pleca, lai atmaskotu slepkavu, kurš atstāj šifrētas ziņas, nogalina īpaši nežēlīgi, un nemaz nedomā apstāties. Drīz pirmajai slepkavībai seko vēl viena. Pastāv risks, ka slepkava atgriezīsies, lai apklusinātu vienīgo liecinieci. Meitenīti nolemj uzticēt Freijai, un Huldaram ne vien jāatrod un jāatmasko slepkava, bet jārūpējas arī par abu drošību. Vai vīrietis, kas novēro māju naktī, tiešām ir policists? Kas slēpjas šifrētajās vēstulēs? Un kāpēc kāds trakais zvana uz policiju, lai pavēstītu, ka īpašā īsviļņu raidījumā uztvēris informāciju par noslepkavotajām sievietēm?

Šī grāmata iesāk trīs romānu ciklu, kura centrā ir nopietnais izmeklētājs Huldars, kurš ir imūns pret pārmetumiem un nosodījumu, jo audzis ar piecām māsām, un nopietnā, bet sirsnīgā psiholoģe Freija, bārene, kuras vienīgais tuvinieks ir dulls, likumnepaklausīgs, bet mīlošs brālis.

Irsa Sigurdardotira ir viena no zināmākajām mūsdienu islandiešu rakstniecēm. Viņas darbi tulkoti un izdoti vairāk nekā 30 valodās.

Tulkojumu atbalstījis Islandes Literatūras centrs.

Pieejama arī e-grāmata.

No islandiešu valodas tulkojusi Inga Bērziņa.

Iesaki draugiem