Mūsdienīgs, spraigs un mazliet biedējošs detektīvs

2018-06-21

Tikko iznākušais vācu rakstnieces Neles Noihausas romāns “Dzīvie un mirušie” sākas traki: kāds snaiperis īsi pirms Ziemassvētkiem nonāvē divas sievietes. Viena no viņām gaišā dienas laikā pastaigājusies ar suni, otra savā virtuvē gatavojusi vakariņas mazmeitai.

Abas nošautas ar vienu un to pašu ieroci un no diezgan liela attāluma. Abas bijušas jaukas, radu un kaimiņu mīlētas un cienītas kundzes. Šokā ir ne tikai viņu tuvinieki, arī policistiem nav neviena pavediena. Turklāt vairāki nodaļas darbinieki ir saslimuši, izmeklētājam Bodenšteinam bijusī sieva tieši šobrīd uzticējusi abu sešgadīgo meitu, bet izmeklētāja Pia Kirhofa jau nākamajā dienā grasās lidot uz Dienvidameriku, lai kopā ar vīru dotos kāzu ceļojumā.

Kamēr policisti mēģina noskaidrot, kas saista abas padzīvojušās kundzes, slepkava nonāvē atkal. Šoreiz viņa upuris ir jauns vīrietis, kurš nošauts pie tēva mājas, bet dažas dienas vēlāk lielveikala stāvvietā no snaipera lodes mirst jauna sieviete. Pia atceļ kāzu ceļojumu un kopā ar Bodenšteinu mēģina atrast pavedienu, kas vieno upurus. Savukārt slepkava policistiem sūta īsus nekrologus par katru upuri – un šajos nekrologos slēpjas ļoti aizplīvurotas norādes... Vienīgais, kas top skaidrs, ir tas, ka Tiesnesim, kā sevi dēvē nezināmais snaiperis, ir savi, un ļoti būtiski, iemesli rīkoties tā, kā viņš rīkojas. Un potenciālo upuru saraksts vēl nebūt nav beidzies!



Neles Noihausas romāni risinās mūsdienīgā vidē, noziedznieki un viņu upuri nebūt nav deklasēti elementi, tomēr viņu paveiktais un motīvi bieži vien liek matiem sacelties stāvus. Noihausa nav no rakstniekiem, kuri detalizēti apraksta slepkavību ainas, viņas stiprā puse ir noziedzīgas domāšanas atainojums un prasme uzburt spriedzi it kā ikdienišķās situācijās. N. Noihausas radītie sliktie tēli ir psiholoģiski patiesīgi, intensīvi un biedējoši, īpaši jau ņemot vērā to, ka parasti nāk no mierīgas un pilsoniskas vides. Tie, par kuriem “nekad nevarētu padomāt”, tie, kuri šķituši uzticami un pareizi. Protams, arī viņu upuri “ir vieni no mums”. Tieši šis ikdienišķums un noziedznieku domāšanas portretējums atšķir Neles Noihausas detektīvus no citu žanra autoru darbiem. Un otrs – autore vienmēr risina arī kādu aktuālu morāles vai ētikas dilemmu, netiesājot, nenosodot, vien rūpīgi iztirzājot tēmu no dažādiem aspektiem. Neordināri notikumi un negaidīti sižeta pavērsieni ir lielisks līdzeklis, kā šīs aktuālās tēmas padarīt vēl saistošākas – ne velti Nelei Noihausai ir daudz lasītāju, un viņas darbi ar lieliem panākumiem tiek izdoti daudzās pasaules valstīs. N. Noihausas iepriekšējie darbi “Sniegbaltītei jāmirst” un “Dusmīgais vilks” arī iznākuši latviešu valodā.

Pieejama arī e-grāmata.

No vācu valodas tulkojis Juris Miesnieks.

Iesaki draugiem