Jauns izdevums par mākslu

2018-03-08

Tikko latviešu valodā iznākusī Danas Arnoldas grāmata “Saprast mākslu” ir aizraujošs ievads mākslā.

Autore ir britu arhitektūras vēstures un teorijas profesore, nevis mākslas zinātniece, un iespējams, tieši tādēļ viņa domā par mākslu neparastā, bet ļoti interesantā un “vienkāršajam mākslas baudītājam” saprotamā veidā. Grāmata veidota tā, lai varētu ar lasītāju runāt par jautājumiem, kam bieži vien nav vietas ierastajos mākslas apskatos, kuros viss grozās ap izraudzītiem “ģeniāliem” māksliniekiem un mākslas attīstību laika gaitā – hronoloģiju vai progresu. Taču mākslas radītāji un baudītāji vienu un to pašu darbu uztver atšķirīgi. Tāpat arī dažādi cilvēki no dažādām kultūrtelpām vienā un tajā pašā mākslas objektā var ieraudzīt pat diametrāli pretējas lietas.

Grāmatā risinātās tēmas palīdz runāt par mākslu un tās dažādajām nozīmēm, kā arī sniedz iespēju aplūkot mākslas darbus no visas pasaules. Lasīt Danas Arnoldas grāmatu ir kā baudīt sarunu ar entuziastisku mākslas lietpratēju – viņas erudīcija, trāpīgi un atjautīgi izvēlētie piemēri padara šo grāmatu par lielisku ceļabiedru mākslas labirintos.

“Danas Arnoldas grāmata ir aizraujošs ceļojums mākslas pasaulē, kura laikā lasītājam jābūt izmanīgam un atjautīgam, lai neapmaldītos autores iezīmētajos personību un mākslas virzienu, kategoriju un apsvērumu lielceļos un sānu taciņās. Autore jau pašā grāmatas sākumā rada sievišķīgu haosu, savienojot stilus, gadsimtus, personības, tehnikas, un ar Šeherezadei piemītošu prasmi ievīt vienu stāstu otrā ataino mākslas procesus kā ļoti dzīvu mūsu pašreizējās dzīves sastāvdaļu. Viņas stāsti uzvar mākslas zinātnē nevajadzīgi valdošo hronoloģisko lineārismu un apliecina, ka māksla, vai tā radīta pirms tūkstošiem gadu vai tikai vakar, pastāv šodien un pašlaik, tieši tad, tieši tajā minūtē, kad mēs to redzam un apjaušam.”
Astrīda Rogule, Latvijas Kultūras akadēmijas docente, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja

Dana Arnolda ir arhitektūras vēstures un teorijas profesore Midlseksas Universitātē Lielbritānijā. Viņas sarakstītā grāmata “Art History: A Very Short Introduction” ir tulkota vairāk nekā desmit valodās.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojis Vilis Kasims.

Iesaki draugiem