Zvaigzne ABC e-grāmatas – jau astoņus gadus!

2018-03-07

Kas vieno Deivida Valjamsa darbu “Dēmoniskā dentiste”, Lindas Nemieras “Kaķa lāstu”, Agatas Kristi “Slepkavību Austrumu ekspresī”, Induļa Paiča “Deviņus dvēseles uzdevumus”, Ivetas Galējas “Garšvielas”, Valijas Nadziņas “Jostas un prievītes” un Marijas Kondo sarakstīto “Kārtības maģiju”? Kāda gan būtu jūsu atbilde?

Pareizā atbilde – šos visus Apgāda Zvaigzne ABC izdotos darbus var lasīt ne tikai drukātā veidā, bet arī e-formātā. Sekojot līdzi lasīšanas tendencēm un tehnoloģiju attīstībai, 2010. gada 8. martā Zvaigzne ABC arī latviešu valodā lasošajiem piedāvāja pirmo e-grāmatu ar ļoti zīmīgu nosaukumu “Krīzes iespējas. Meditācija kā dzīves līdzsvarošanas māksla” , kuras autori ir Juris Rubenis un Lorenss Frīmens. Pamazām, bet ļoti mērķtiecīgi tika iemīta citādas lasīšanas pieredzes taka, e-grāmatas piedāvājot kā alternatīvu formātu. Paplašinoties e-grāmatu skaitam un žanru daudzveidībai, jaunais formāts pamazām ieguva stabilu cienītāju loku. 

Šobrīd ikvienam ir iespēja Zvaigzne ABC mājaslapā iegādāties kādu no vairāk nekā 1500 e-grāmatām, bet Apple iBooks lietotnē, kas ir otrs Zvaigzne ABC e-grāmatu iegādes kanāls, ir vairāk nekā 400 dažādu e-grāmatu. Jau ierasts, ka vispopulārākās ir romantiskā žanra e-grāmatas, kā arī detektīvromāni, kuri regulāri gozējas gan nedēļas topos, gan mēneša populārāko darbu sarakstos. Katru gadu varam vērot, ka kāda e-grāmata pārliecinoši izvirzās līderpozīcijās. Tā, piemēram, 2017. gadā vispopulārākais darbs e-formātā bija Karīnas Račko debijas grāmata “Saplēstās mežģīnes”, bet 2016. gadā – Jura Rubeņa “Viņa un Viņš. Mīlestība. Attiecības. Sekss” . Vērojams, ka svētku un nozīmīgu notikumu laikā populāras ir e-grāmatas par noteiktām tēmām, piemēram, Latvijas jubilejas gadā tāda ir jau pieminētā Valijas Nadziņas  “Jostas un prievītes” un “Etnogrāfiskais ornaments” , bet pavasara gaidās - “Tievē ar tautas līdzekļiem” . Teju 300 nosaukumu e-grāmatas ir pieejamas arī bērniem un pusaudžiem, un viņu izvēlētās e-grāmatas itin bieži liecina par kādu skolas mācību programmā iekļautu daiļdarbu, piemēram, Māra Runguļa “Kaķu ģenerāli” . Turklāt jāuzsver, ka Zvaigzne ABC e-formātā piedāvā arī aptuveni 300 mācību e-grāmatu, darba burtnīcu, rokasgrāmatu.

Šo astoņu gadu laikā nemainīgi saglabājušies un joprojām tiek pilnveidoti dažādi e-grāmatu popularizēšanas pasākumi. Ar jaunākajām e-grāmatām lasītāji tiek iepazīstināti Twitter kontā @eGramatasRuna un Instagram kontā @iZvaigzne_insta. Zvaigzne ABC mājaslapā tiek publicēti iknedēļas populārāko e-grāmatu topi, kā arī mēneša populārāko darbu raksts, turklāt visās Zvaigzne ABC ikviens var redzēt arī plakātu ar populārākajām e-grāmatām. Par tradīciju jau kļuvušas dažādas e-grāmatu akcijas, kurām veidojam citātus no piedāvātajiem darbiem. Vairākkārt Latvijas Grāmatu izstādes laikā, pateicoties tādu latviešu rakstnieču kā Lauras Dreižes, Lindas Nemieras un Ievas Melgalves atsaucībai, ir bijusi iespēja izmēģināt e-grāmatu lasīšanu bez maksas. Esam rīkojuši īpašas e-grāmatu iegādes un izmantošanas apmācību pēcpusdienas Zvaigzne ABC telpās. Ļoti ceram, ka dažādajos sociālajos tīklos e-grāmatu lasītāji ir pamanījuši mūsu veidotos vizuālos materiālus, piemēram, citātus un fotogrāfijas populārākajiem darbiem, latviešu rakstnieku e-grāmatu plakātus un citus materiālus.

Šobrīd jau varam apgalvot, ka e-grāmatas kā alternatīvs lasīšanas formāts ir ieguvis savu cienītāju loku, jo nokļūt pie kārotās lasāmvielas ar pāris klikšķu palīdzību ir ērti. Sakām lielu paldies visiem e-grāmatu lasītājiem gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām un ceram, ka mūs visus sagaida vēl daudz lielisku brīžu kopā ar e-grāmatām! Daudz laimes dzimšanas dienā! :)


Iesaki draugiem