E-grāmatu TOP 10, 2017. gada decembris

2018-01-08

Kad svētki ir pagājuši, laiks atskatīties uz Apgāda Zvaigzne ABC populārākajām e-grāmatām, un apskatu sāksim tieši ar ikmēneša topu. Ko e-grāmatu lasītāji būs izvēlējušies lasīt decembrī, kad teju vai katru dienu bija jādomā par kādas dāvaniņas sagādāšanu ģimenei, radiem, draugiem un kolēģiem? Vai svētku laiks varētu būt pietiekams iemesls, lai starp populārākajām e-grāmatām ierindotos kāda rokdarbu vai pavārgrāmata? Nezīlēsim savās viedierīcēs, bet ķersimies pie datiem! Taču uzreiz varam pačukstēt, ka cīņa starp pirmo piecu vietu ieguvējām ir bijusi ļoti cieša.

1. vieta
2. vieta
3. vieta
4. vieta
5. vieta
6. vieta
7. vieta
8. vieta
9. vieta

10. vieta

Vai esiet lasījuši daudz darbu, kuri pēc izdošanas ir spējuši radīt tādu interesi, lai grāmata būtu topos ne vienu mēnesi vien? Turklāt vai ziniet daudz autoru, kuriem tas būtu izdevies ar savu debijas darbu? Pēc šādiem jautājumiem noteikti atpazīsiet, ka runa ir par Karīnas Račko e-grāmatas “Saplēstās mežģīnes” panākumiem, jo darbs arī decembrī ir vispopulārākā Zvaigzne ABC e-grāmata. Stāsts par Ketlīnas un Džonatana kaislīgajām attiecībām ierindojas latviešu autoru ne tik ļoti iecienītās erotiskās un vieglās literatūras “plauktiņā”, taču e-grāmatu lasītāju neatslābstošā interese par darbu liecina, ka žanram ir savs cienītāju (vai vismaz ziņkārīgo!) pulks.

Keitas Mortones darbs “Ezera māja” decembrī ieņem otrās populārākās e-grāmatas godu. Šajā stāstā ir visi priekšnoteikumi, lai to iemīlētu latviešu valodā lasošie, proti, te ir gan pagātnes noslēpumi, mistika un noklusēti dzimtas stāsti, gan romantiskas ainas un skaisti uzburta lauku idille.

Arī Ritas Falkas grāmata “Skābo kāpostu koma” apvieno veiksmīga darba priekšnoteikumus, jo tajā ir kriminālstāsts ar amizantu galveno varoni Franci Eberhoferu, kā arī asprātīgs humors, kas liek pat slepkavības uztvert ar smaidu. Starp citu, vai esat ievērojuši, ka visi Ritas Falkas darbi par šo policijas komisāru ir ar ēdienu nosaukumiem?

Nereti sakām, ka laba filma var palīdzēt grāmatas atpazīstamībai, un laba grāmata var veiksmīgi reklamēt filmu. Šķiet, ka Čārlza Mārtina grāmata “Kalns starp mums” un tāda paša nosaukuma filma sader kā cimds ar roku vēsā laikā, jo ne viens vien lasītājs ir steidzies noskatīties šo filmu, bet filmas cienītājs – izlasīt e-grāmatu. Romantiskajā decembra svētku laikā pārdomas raisošajai e-grāmatai ir izdevies ieņemt topa 4. vietu.

Par Annas Todas “After” sērijas panākumiem pārsteigums nav nevienam, tāpēc arī gluži likumsakarīga ir noslēdzošās daļas “Laimīgi mūžu mūžos” 5. vieta decembra topā. Vai grāmatas nosaukums liecina par to, ka Tesa un Hārdins visbeidzot būs iemācījušies pieņemt viens otru, piekāpties, ieklausīties un piedot, kad tas ir nepieciešams?

Dāvida Lāgerkranca sarakstītā 5. daļa Millennium sērijai “Meitene, kas meklēja savu ēnu” patīk ne tikai sērijas aizsācēja Stīga Lārsona faniem, bet arī Lāgerkranca talanta cienītājiem, kuri novērtē autora radītās izmaiņas Līzbetes Salanderes un Mīkaela Blumkvista tēlos. Taču nokaitētā spriedze un sižeta neuzminamie pavērsieni paliek nemainīgi, tāpēc romāns spēj saglabāt uzticamu cienītāju pulku, kas decembrī darbu ir ierindojuši godpilnajā 6. vietā.

Ja vēlaties izlasīt patiešām iespaidīgu trilleri, tad ķerieties klāt Ērika Aksla Sunda darbam “Kraukļu meitene” ! Decembrī iegūtā 7. vieta liecina par to, ka ļoti apjomīgajai e-grāmatai jau ir cienītāji. “Psiholoģisks spridzeklis” būtu maigi teikts par šo darbu, kas liks apšaubīt pat tuvāko cilvēku patiesos nodomus.

Dž. K. Roulinga, slēpjoties aiz Roberta Galbraita pseidonīma, grāmatā “Dzeguzes sauciens” apvieno mūsdienīgu, aktuālu detektīvstāstu ar šī žanra klasiskajām iezīmēm. Detalizēta, bet ne apgrūtinoša notikumu attīstība, detektīvs, kuram paša dzīve atklāj ne vienu vien tumšu noslēpumu, detektīva “labā roka”, bez kuras nav iespējama veiksmīga biroja dzīves organizēšana, kur nu vēl nozieguma atrisināšana – tas viss atrodams šajā e-grāmatā, kas decembrī ir ieņēmusi topa 8. vietu.

Savukārt Kristina Kaboni lasītājus vedina pa pēdām citam noslēpumam. Autores darbā “Smaržu noslēpums” būtiska loma ir tieši smaržu pasaulei, kuru reizēm šķiet neiespējami aprakstīt, taču K. Kaboni varoņiem tas izdodas vieglāk par vieglu. Šajā romantiskajā darbā notikumi norisinās Parīzē, kas ne vienam vien asociējas ar burvību un vārdos netveramu šiku, tāpēc jo interesantāk sekot līdzi šim mīlestības stāstam, kas decembrī ir topa 9. vietā.

Parīzes tēmu turpina un e-grāmatu topu noslēdz Lauras Madeleines darbs “Mazā Parīzes konditoreja” . Šim darbam ir līdzība ar Keitas Mortones sarakstīto “Ezera māju”, jo arī šajā risinās notikumi, kuri ir aizsākušies pagājušā gadsimta sākumā. Vai stāsts, kurā ir divi mīlētāji un nodevība, var būt ar laimīgām beigām?

Vai janvāra e-grāmatu tops saglabās romantisko stāstu pārsvaru pār detektīvromāniem un trilleriem? Vai mēnesī, kad Karīna Račko ir paziņojusi par drīzo nākamā romāna “Debesis pelnos” iznākšanu, autores debijas darbs joprojām saglabās vietu populārāko darbu topā? Varbūt izmaiņas viesīs gaidāmā e-grāmatu akcija? To visu uzzināsim jau februāra sākumā, taču šobrīd aicinām visus e-grāmatu cienītājus sekot līdzi aktualitātēm sociālajos tīklos @eGramatasRuna ( Twitter) un @iZvaigzne_insta ( Instagram), kā arī Zvaigzne ABC mājaslapā. Lai jauks gada pirmais mēnesis kopā ar lieliskām e-grāmatām!

E-grāmatas var iegādāties
www.zvaigzne.lv

Apple iBooks

2017. gada novembra e-grāmatu TOP10 skaties šeit.

Iesaki draugiem