Latvijas Grāmatnieku ģildes preses relīze

2008-12-16

Ceturtdien, 18. decembrī plkst. 8:30 pie Saeimas tiks sakrauts grāmatu sārts.

Ceturtdien, 18. decembrī plkst. 8:30 pie Saeimas tiks sakrauts grāmatu sārts.

Ceturtdien, 18. decembrī plkst. 8:30 pie Saeimas tiks sakrauts grāmatu sārts. Šādi tie, kam rūp latviešu valodas nākotne, nolēmuši izrādīt savu protestu pret lēmumu paaugstināt PVN likmi grāmatām un valdības nevēlēšanos uzklausīt nekādus pretargumentus. Nozares pārstāvji uzskata, ka, ja likums par PVN likmes četrkāršošanu grāmatām tiešām stāsies spēkā, valdības un parlamenta attieksme pret grāmatām Latvijā ir līdzvērtīga Hitlera inspirētajiem grāmatu sārtiem Vācijā 1933. gadā. Ar šo soli tiek apdraudēta latviešu valoda un tradicionālās kultūras vērtības, kā arī sabiedrības tiesības uz kvalitatīvu izglītību un informāciju.

Argumentu pret PVN likmes paaugstināšanu grāmatām ir daudz, un tie nekādā ziņā neapstiprina apšaubāmos un nepamatotos aprēķinus, kas izmantoti lēmuma sagatavošanā. Tas, ka PVN likmi  grāmatām grib paaugstināt vairāk nekā četras reizes, skar visplašākos sabiedrības slāņus, apdraud latviešu valodas attīstību un pat pastāvēšanu un iespējas saņemt informāciju un izglītību valsts valodā.  Tā kā grāmatnieki vieni no pirmajiem sāka iebilst pret sasteigtu likuma pieņemšanu, taču līdz šim diemžēl nav pat uzklausīti ne valdībā, ne parlamentā, nākas spert šo izmisuma soli. Piketā tiks sakrauts simbolisks grāmatu sārts, un valdības ziņā paliek – vai tam tiks pielaista uguns.

Akcijā pret PVN likmes paaugstināšanu grāmatām aicināti piedalīties visi, kam rūp latviešu valodas liktenis.  Piketa dalībnieki tiek lūgti paņemt līdzi kādu grāmatu un svecīti.  Sadarbībā ar Latvijas bibliotekāriem, Latvijas Lasīšanas asociāciju, Latvijas Bērnu un Jaunatnes literatūras padomi, Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju, Latvijas Mācību apgādu asociāciju, Latvijas Grāmattirgotāju asociāciju un Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociāciju akciju rīko Latvijas Grāmatnieku ģilde. 

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem