Spraigs romāns par izcilu rīdzinieku

2017-10-23

Tikko iznākušais Ļeva Kliota romāns “Liktenis un griba” ir satriecoši interesants, uz patiesiem notikumiem balstīts vēstījums par rīdzinieku Borisu Zaļesski, puisi, kuram liktenis vienā mirklī atņēma visu – ģimeni, mājas, dzimteni, – lai vēlāk bagātīgi atalgotu, dāvājot to visu atkal no jauna citā pasaules malā, un mūža nogalē ļaujot atgriezties dzimtajā Rīgā.

Spraigais romāns ieintriģē jau ar pirmajām lappusēm, rādot rimto dzīvi starpkaru Rīgā un tikai pamazām izgaismojot nianses, kas liecina – tuvojas grūti laiki. Varoņa jaunība un dzīvesprieks pretstatā drūmajiem notikumiem ļauj vēl dziļāk izjust tālaika traģiku un raisīt lasītājā patiesu līdzpārdzīvojumu. Tas ir laiks, kad pārbaudīts tiek itin viss – mīlestība, draudzība, cilvēciskums. Borisam izdodas izdzīvot un pēc kara sākt dzīvi no jauna. Kā kompensējot atņemto, liktenis piespēlē šādas tādas izdevības – un jaunais vīrietis ir gatavs tās izmantot! No beztiesiska nometnes ieslodzītā kļuvis par miljonāru 23 gadu vecumā, dzēris šampanieti ar Simonu Sinjorē un citām kino un biznesa zvaigznēm, iedvesmojies no Frenka Sinatras, no maza nieciņa radījis milzīgu starptautisku uzņēmumu divos kontinentos, Boriss Zaļesskis ir personība, kāda pat ģēniju šūpulī Rīgā dzimst reizi gadsimtā. Aizrautīgs, harizmātisks un... brīnišķīgi traks – tāds viņš nostājas lasītāja priekšā, lai atklātu spilgtākos sava raibā mūža mirkļus, neslēpjot ne naudas pelnīšanas knifus, ne sieviešu valdzināšanas metodes. “Liktenis un griba” ir ne vien spilgts daiļliteratūras paraugs, bet teju vai mācību grāmata, kas rosina iedvesmoties, noticēt sev un celties kājās arī tad, ja liktenis notriecis pie zemes vairākas reizes pēc kārtas!

“Liktenis un griba” ir ļoti emocionāls un aizraujošs dzīvesstāsts. Tas vienlaikus ir gan dziļi personisks, gan saistīts ar daudzu cilvēku likteņiem. No profesionālā viedokļa varu teikt, ka romāns ir izteikti vizuāls un es labprāt to redzētu ekranizētu kādā lielformāta darbā,” atzīst kino producents Vilnis Kalnaellis.

Romāna darbība aptver lielu laika posmu – no pagājušā gadsimta 30.–40. gadiem līdz mūsdienām. Notikumi risinās Rīgā, Minhenē, Parīzē, Franču Rivjērā, Ņujorkā... un atkal Rīgā, Latvijā.

Ļevs Kliots ir Latvijas uzņēmējs, ASV–Latvijas kopuzņēmuma “Riviera–Riga” līdzdibinātājs un prezidents, kā arī rakstnieks, kuram krievu valodā iznākušas nu jau četras grāmatas – “Liktenis un griba”, “Satisfakcija”, “Sfēra” un “Krustojums”. Rakstīšana kļuvusi par nopietnu Ļeva Kliota aizraušanos un autors turpina strādāt pie nākamajām grāmatām.


Foto no Ļeva Kliota personīgā arhīva. No kreisās - romāna prototips Boriss Kliots un grāmatas autors Ļevs Kliots deviņdesmito gadu beigās.


Pieejama arī e-grāmata.

No krievu valodas tulkojusi Gunta Silakalne.

Iesaki draugiem