"Raibā pasaule 1. klasei" latviešu valodas materiāli tiešsaistē

2018-08-10

Vai vārdā “priede” jāraksta “p” vai “b”? Kurš pasakā “Zvēri un putni rok upi” nestrādāja? Cik zilbju ir vārdā “grāmata”? Kā pareizi jāraksta vārds “rasa”? Lai to uzzinātu, nepieciešams tiešsaistes mācību materiāls "Raibā pasaule. 1. klase. Latviešu valoda", kas ļauj pirmklasniekam veiksmīgi atbildēt uz visiem šiem un līdzīgiem jautājumiem.

Materiāls sastāv no interaktīviem uzdevumiem, kas veidoti tā, lai tie būtu viegli uztverami un ērti lietojami arī bērniem, kas tehnoloģijas ikdienā nelieto. Lai atvieglotu uzdevuma izpildi un trenētu lasītprasmi, visiem uzdevumiem ir iespējams noklausīties uzdevuma nosacījumus. Par audiomateriālu pieejamību atzinīgi izteikušies pedagogi, kuri strādā ar skolēniem, kuri ir atgriezušies mācīties Latvijā pēc vairākiem ārzemēs pavadītiem gadiem, jo skolēniem ir iespēja ne tikai tekstu lasīt, bet arī dzirdēt pareizu vārdu izrunu. Ja uzdevumā ietverta pasaka vai stāsts, to var noklausīties aktiera Daiņa Bērziņa lasījumā. Materiāls sniedz tūlītēju atgriezenisko saiti – ja atbilde ir pareiza, tā iekrāsojas zaļa, ja nepareiza – sarkana, un skolēnam parasti ir iespēja mēģināt vēlreiz. Pēc pareizi izpildīta uzdevuma skolēnu apsveic zaļš ābolītis, bet pēc pabeigtas nodaļas – skaļi aplausi.

Materiālā iekļauta atsevišķa nodaļa rakstītprasmes apguvei. Tā satur 140 īpaši veidotus video, kuros precīzi parādīts, kā jāraksta dažādi burti un vārdi. Šeit aplūkoti visi latviešu valodas burti apguvei ērtā secībā, turklāt katrā nodaļā iekļautie vārdi ietver tikai iepriekš apgūtos burtus. Tā kā video iespējams apturēt un noskatīties atkārtoti, skolēns var mācīties rakstīt sev atbilstošā tempā. Šis materiāls ļauj skolotājam nodrošināt, ka katram skolēnam ir pieejams paraugs.  Rakstītprasmes paraugi noteikti noderēs arī vecākiem, kuri darbojas kopā ar savu bērnu, kā arī mazākumtautību skolēniem latviešu valodas rakstības apguvei un nostiprināšanai.

Mācību materiālu veidojusi Cēsu 2. pamatskolas sākumskolas skolotāja Marita Dzene saskaņā ar LR IZM apstiprināto mācību grāmatu " Raibā pasaule. 1. klase. Latviešu valoda 1" (autori Gita Andersone, Vita Golubova, Iveta Ikale), tāpēc interaktīvajā mācību materiālā ir redzamas atsauces uz minētās grāmatas lappusēm. Tomēr šis materiāls ir izmantojams neatkarīgi no mācību grāmatas – ja skolā pēc šīs grāmatas latviešu valodas apguve nenotiek, tad lappušu numuri nav jāņem vērā.

Ar materiālu iespējams darboties gan klasē, gan mājās, jo viss, kas nepieciešams, ir interneta pieslēgums. Materiāls veidots tā, lai to būtu interesanti pildīt katram skolēnam individuāli, bet to iespējams veiksmīgi izmantot arī frontāli. Ja skolēni mācās individuāli, skolotājam ir iespēja aplūkot skolēnu paveikto klasē vai mājās.

Mācību materiāls ar ļoti pozitīviem rezultātiem jau aprobēts 8 pilotskolās no dažādām Latvijas vietām. Pilotprojekta skolotāji norādīja, ka “daži skolēni, kuriem bija mācīšanās grūtības, šajos uzdevumos sasniedza labus rezultātus”, “uzdevumi skolēnos rada motivāciju mācīties, jo katrs gribēja uzdevumus izpildīt pareizi”, kā arī “materiālu izmantot bija viegli, lielākā daļa bērnu paši tika galā”.

Šo materiālu var iegādāties Apgāda Zvaigzne ABC mājaslapā www.zvaigzne.lv, bet izmantot, reģistrējoties vietnē maconis.zvaigzne.lv . Materiāls ir paredzēts lietošanai datorā vai planšetdatorā, un tā izmantošanai nevajag specifisku papildus programmatūru. Materiāls ir derīgs vienu gadu pēc tā licences aktivizēšanas.

Uzzini vairāk par to, kā iegādāties un lietot Mācoņa materiālus! Šo materiālu priekšrocība – iespēja mācīties jebkurā vietā, kur pieejams internets. Izmanto to!

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem