E-grāmatu TOP 10, 2017. gada septembris

2017-10-06

Lasītāju iecienītākās e-grāmatas Zvaigznes mājaslapā septembrī.

1. vieta
2. vieta
3. vieta
4. vieta
5. vieta
6. vieta
7. vieta
8. vieta
9. vieta

10. vieta

Zvaigzne ABC e-grāmatu lasītāju iecienītāko darbu apkopojums liecina par to, ka septembrī vienlīdz populāri ir bijuši gan e-grāmatu akcijā piedāvātie desmit darbi, gan arī pēdējos mēnešos izdotie dažādu žanru darbi. Pat septembra beigās publicētās e-grāmatas ir sīvi cīnījušās par vietu starp desmit populārākajiem mēneša darbiem, tāpēc paredzam, ka oktobrī šī sacensība būs vēl spraigāka. Jāatzīst, ka nemainīgi vispopulārākie ir romantiskie darbi, kā arī kriminālromāni un trilleri.

Septembrī vispopulārākā e-grāmata ir bijusi B. A. Parisas sarakstītā "Aiz slēgtām durvīm" , kas attēlo saspringtās attiecības aiz kāda perfekta laulāto pāra fasādes. Šķietami idilliskās attiecības, kas sākas pēkšņi un rožaini, strauji mainās jau kāzu dienā, taču visbaisākie notikumi vēl tikai gaidāmi. Vai slepkavība ir vienīgais iespējamais atrisinājums? Un vai varmācīgu attiecību gadījumā slepkavība ir attaisnojams līdzeklis? Iespējams, ka ne viens vien lasītājs teju vai fiziski izbaudīs autores vizuāli spilgti attēlotās perfektā pāra attiecību nianses.

Elenas Ferrantes Neapoles cikla darbi ne reizi vien jau paspējuši būt mēneša topos, taču šoreiz ievērības cienīgs ir fakts, ka topa 2. vietā atrodas septembra e-grāmatu akcijā piedāvātā cikla pirmā daļa "Brīnišķīgā draudzene" , bet topa 3. vietu ieņem cikla noslēdzošā e-grāmata "Pazudušais bērns" . Sieviešu likteņi, dzīves pavērsieni, draudzība, skaudība, cerības - tas viss Ferrantes tetraloģijā saausts smalki vienojošā vēstījumā, kas daudziem lasītājiem raisīs asociācijas ar pašu pieredzēto.

Savukārt septembra e-grāmatu topa 4. vietā ir ierindojies vēl kāds jaunums, proti, Rutas Vēras darbs "Tumšā, tumšā mežā" . Vecmeitu ballītei taču ir jābūt jautram piedzīvojumam, vai ne? Taču šajā darbā rakstniece sēj šaubas par to, vai gaidāms jautrs notikums jau no darba pirmajām lappusēm, jo aicinātie viesi nebūt nav līgavai tuvākie draugi. Kas īsti tiek plānots šajā drēgnajā novembra nedēļas nogalē? Vai ir kāds, kuram varam uzticēties? Cik tālu var sniegties atriebības alkas? Ruta Vēra uzdod neskaitāmus jautājumus, līdz lasītājs nonāk pie saspringtā stāsta atrisinājuma.

 Jautājumus par apkārtējo uzticamību uzdod arī "MemoRandom" autors Anderss de la Mote. Šo e-grāmatu augstajā 5. vietā ierindojuši septembra e-grāmatu akcijas dalībnieki. Pat darba izskaņā, satiekoties visām iesaistītajām pusēm un risinoties dramatiskas spriedzes pārņemtiem notikumiem, lasītājam nāksies sev jautāt: "Vai tiešām es to nevarēju paredzēt ātrāk?".

Septembrī topa 6. vietu ieņem Barbaras Teiloras Bredfordas romāns "Kavendonas nams" , kurā aizsākas stāsts par divām atšķirīgām, tomēr cieši saistītām dzimtām - aristokrātiem Ingemiem un viņiem kalpojošajiem Svonniem. Triloģijas 1. daļā aptverts laika posms no 1913. gada līdz 1920. gadam, kas uz vēsturisko notikumu fona parāda ļaužu personīgo notikumu attīstību, un tā vien šķiet, ka Svonni dzīves pieredzē un pragmatismā ir krietni pārāki par Ingemiem.

Arī Annas Todas jauniešu auditorijai paredzētā "After" sērija latviešu lasītājiem ir labi pazīstama, tāpēc nav pārsteigums, ka septembra e-grāmatu akcijā piedāvātais darbs "Pēc mūsu tikšanās" ir ieņēmis mēneša topa 7. vietu. Šis ir viens no darbiem, kurš atgādina pasaku pieaugušām meitenēm, proti, stāstu, kurā ir pusis, kas vienlaikus saista un biedē; puisis, kurš šķiet tik iekārojams un vienlaikus tumšu noslēpumu pārņemts.

Batista Boljē darbs "Tūkstots un viena nakts ātrās palīdzības nodaļā" strauji ieguva lasītāju ievērību, un to pierāda arī e-grāmatas atrašanās septembra topa 8. vietā. Šis ir darbs, kurā par ārsta ikdienu vēsta ārsts, atklājot profesijas dažādās šķautnes: nogurumu, dusmas par nepamatotiem ārstu izsaukumiem, bezspēcību, cīnoties par pacienta dzīvību, teju vai personīgas sāpes, no dzīves šķiroties ilgstoši slimajiem pacientiem, teju vai burvju mākslinieku dotības, pierunājot pacientus uz kādu procedūru vai injekciju. 

Mērijas Simses e-grāmata "Mīlestības un gramatikas likumi" ierindojama romantisko darbu kategorijā. Septembrī šis dabs ieņem topa 9. vietu. Romāna nosaukums nepārprotami norāda, ka šajā darbā liela loma attiecību veidošanā ir rakstniecībai. 

Topu noslēdz Dženijas Rūnijas e-grāmata "Sarkanā Džoana" , kurā veiksmīgi apvienoti latviešu lasītāju iecienītie elementi, proti, mīlestības, attiecību, romantikas līnija, kā arī noslēpumiem apvīti spiegu dzīves stāsti. Šo darbi jo interesantāku vērš fakts, ka grāmatas autore ir iedvesmojusies no latviešu spiedzes Melitas Norvudas dzīvesstāsta.

Oktobris ir sācies ne tikai ar teju vai nemitīgām lietusgāzēm, bet arī daudziem lieliskiem darbiem e-formātā, tāpēc aicinām katru lasītāju izvēlēties sev iecienīto žanru vai mēģināt ko neierastāku, lai oktobra e-grāmatu tops būtu vēl raibākiem darbiem bagāts. 

E-grāmatas var iegādāties
www.zvaigzne.lv

Apple iBooks

2017. gada augusta e-grāmatu TOP10 skaties šeit.

Iesaki draugiem