Žurkulēni Koko un Riko atkal dodas pasaulē!

2017-09-13

Tiem, kas jau dzirdējuši par Koko un Riko, prieku sagādās vēsts, ka žurkupuiku piedzīvojumi risinās arvien plašākā pasaulē – par viņiem sarakstītas vairākas grāmatas, pieejamas arī daudzas krāsojamās un darbošanās grāmatiņas un Latvijas Leļļu teātrī šoruden tapusi luga par abiem palaidniekiem!

Tikko iznākusi arī trešā lielā grāmata “Koko un Riko uzvedas kā eņģelīši” .

Tiem, kas par Koko un Riko dzird pirmo reizi – jautrie, burvīgie un sirsnīgie žurkupuikas Koko un Riko dzimuši tepat Latvijā pirms dažiem gadiem, kad rakstniece Evija Gulbe uzrakstīja pirmo pasaku par abiem žurkiem, bet Linda Lošina viņus uzzīmēja. Kopdarbs iznāca grāmatā un iepatikās bērniem un viņu vecākiem.

Koko un Riko dzīvo pagrabā, turpat mīt un saimnieko liela un draudzīga žurku saime. Mammas, māsīcas un brālēni, omītes, opīši un tēti, tantes un onkuļi – un katram no viņiem ir kāda laba doma, pasaka vai stāsts. Koko un Riko ir labākie draugi un, lai vai kā katrs piedzīvojums beigtos, viņu nodomi vienmēr ir paši labākie. Kā šoreiz, kad, gatavojoties svētkiem, omīte abiem liek uzvesties kā eņģelīšiem. Tas ir neizsakāmi grūti un pat neganti garlaicīgi... bet tikai līdz brīdim, kad abi apjauš omītes īsto domu – ko nozīmē “uzvesties kā eņģelīšiem”! Tad sākas īstā jautrība!



Evija Gulbe par Koko un Riko dzimšanu: “Mēs ar Lindu [Lošinu, grāmatas mākslinieci] satikāmies Viļķenē, Limbažu novadā, kur ir Lindas dzimtā vieta, bet man tie bija lauki, kur bērnībā pavadīju vasaras. Par mūsu ciešākas draudzības sākumu uzskatāma sadarbība, radot grāmatu “Koko un Riko”. Un jā, manās mājās dzīvoja mīlulis Koko, kurš aizčāpoja, kur viņam pašam bija svarīgi, bet mēs, īpaši meitiņa, ļoti sēroja. Iedomājos, ka iztēle varētu šajā lietā līdzēt, un piedāvāju viņai stāstus, kuros Koko klājas jautri, un viņam ir labs draugs – Riko un liela žurku ģimene. Šķita, ka stāstiem pietrūkst „krāsu”, tāpēc, zinot, ka Linda burvīgi zīmē, palūdzu tos vismaz nedaudz ilustrēt. Viņa ilustrēja daudz un skaisti. Un tad, it kā pavisam nejauši, līdz mums nonāca ziņa par oriģināldarbu konkursu “Zvaigznē”. Nolēmām iesniegt, cerot uz kādu atsauksmi, padomu. Arī padomus mēs saņēmām, bet, svarīgākais, pavisam negaidīti uzvarējām. Jau pēc grāmatas iznākšanas pie mums dzīvoja arī Riko. Viņš nodzīvoja skaistu un piepildītu žurkas mūžiņu mums līdzās.” Tā 2011. gadā tapa pirmā grāmata “Koko un Riko” (kura ieguva balvu Apgāda Zvaigzne ABC Bērnu un jauniešu literatūras konkursā), tai sekoja “Koko un Riko jaunie piedzīvojumi”, pamazām papildus lielajām grāmatām parādījās arī darbošanās grāmatas, un nu jau var apgalvot, ka Koko un Riko ir draugi daudziem bērniem visā Latvijā.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem