Vijas Eniņas grāmatas "Veselība pie mājas sliekšņa" atvēršanas svētki 20. jūnijā

2017-06-08

Tikko Apgādā Zvaigzne ABC iznākusi grāmata “Veselība pie mājas sliekšņa”, kurā apkopoti 100 pie mums populārākie ārstniecības augi.

Grāmatā ietverti augu apraksti, to fotogrāfijas, izmantošanas iespējas, drogu ievākšanas kalendārs, receptes profilaksei un konkrētu veselības problēmu risināšanai. Jaunajā grāmatā īpaši piedomāts pie informācijas strukturēšanas un izklāsta, lai ikviens varētu pēc iespējas ātrāk atrast un praktiski pielietot tajā ietvertās zināšanas.

Grāmatas autore ir farmācijas doktore Vija Eniņa, kura 40 gadus vadījusi Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultāti un mācījusi studentiem botāniku. Šobrīd V. Eniņa turpina izglītot Latvijas sabiedrību par ārstniecības augiem, lasot lekcijas un gatavojot publikācijas. Grāmata ir viņas zināšanu apkopojums, lai palīdzētu ikvienam atrast noderīgāko no plašā augu klāsta, kas atrodami tepat Latvijā.



Grāmatas atvēršanas svētki un tikšanās ar autori notiks 20. jūnijā pulksten 17.00 Zvaigznes prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6 (ieeja no grāmatnīcas). Vakara gaitā skanēs uzrunas, apsveikumi un “Stipro sievu” dziedājums, smaržos zāļu tējas un meijas, švīkstēs spalvaskāts, autogrāfus un laba vēlējumus dalot.

“Latvijā pie katras mājas sliekšņa guļ paslēptas bagātības, tikai jāmāk tās atrast un likt lietā. Asā nātre, maigā ceļmallapa, smaržīgā kumelīte vai liesmojošā ugunspuķe – katrs no šiem augiem ir kā neliela brīvdabas aptieka, kas ikvienam pieejama bez maksas. Ceru, ka mana grāmata būs kā labs padomdevējs, dabas aptiekas farmaceits, kura padomos ieklausoties, cilvēki pratīs labāk palīdzēt paši sev un saviem tuvākajiem,” saka Vija Eniņa. “Kopumā latvieši ir ļoti zinoši dabas velšu vākšanā un izmantošanā, tomēr esmu novērojusi, ka ārstniecības augu atpazīšanā vēl ir daudz neapgūtā. Vai tā nebūtu lieliska dāvana pašiem sev mūsu valsts simtgadē – iepazīties ar 100 tuviem kaimiņiem, augu valsts iemītniekiem? Manuprāt, tā būtu mūsu senču zināšanu cienīšana, savas veselības stiprināšana, un vēl viens brīnišķīgs veids, kā pārsteigt mūsu valsts ciemiņus”, aicina grāmatas autore.

Grāmatā izskaidrots, kad un kā vācami dažādi augi un to daļas, kā pareizi drogas izžāvēt un uzglabāt. Katrs cilvēks var radoši kombinēt savākto augu drogas, bet konkrētu veselības kaišu risināšanai autore sniegusi jau gatavas receptes. Būtiski pievērst uzmanību arī augu lietošanas drošumam, jo augi var būt arī bīstami noteiktās veselības situācijās. Šobrīd ir sākusies aktīvā ārstniecības augu ievākšanas sezona, tomēr grāmatas autore Vija Eniņa uzsver, ka katrā laikā dabā var atrast ko noderīgu un katrai drogai ir savs ievākšanas laiks. “Uzskats, ka visas ārstniecības augu drogas ir jāvāc līdz Jāņiem, neatbilst patiesībai – nevar savākt to, kā laiks jau pagājis (mizas, pumpuri) vai tikai vēl būs (augļi, saknes). Pašlaik jāvāc tas, kas dabā ir pieejams – lapas, dažas ziedu un lakstu drogas. Lai gan šis pavasaris ir visai untumains un vasarai ceļu tā īsti vēl nav devis, tomēr augu valstī vasara jau ir jūtama. Kokiem lapas izaugušas, daudzi augi jau zied.”

Būtiska grāmatas daļa ir dabas entuziastu Julitas Klušas un Anša Opmaņa fotogrāfijas, kurā augi iemūžināti to dabiskajā vidē, lai būtu pēc iespējas labāk atpazīstami. Daudziem kopskatiem pievienoti arī drogai vācamo auga daļu tuvplāni.

Iesaki draugiem