Merisas Meijeres grāmata "Sindera" tirdzniecībā no 16. maija

2017-05-08

Romāns “Sindera” pārdošanā nonāks 16. maijā, kad to varēs iegādāties par puscenu – ar vienu noteikumu: atlaidi saņemsi, ja Zvaigznes grāmatnīcā ieradīsies sarkanās kurpēs! 16. maijā dalies sociālajos tīklos ar savu bildi - "Sindera" + sarkanas kurpes - un varbūt tieši Tu laimēsi kādu no jaunajām grāmatām. Neaizmirsti pievienot mirkļbirku #sindera!

Jauniešu fantāzijas un fantastikas romānu popularitāte ir fenomens, kas tiklab pasaulē kā Latvijā nerimst jau kuro gadu – samērā īsā laikā cita citai sekojušas tādas populāras sērijas kā “Krēsla”, “Bada spēles”, “Mortal Instruments”, “Prinča līgava” un citas, kuras tulkotas arī latviski un kurām ar aizrautību sekojuši līdzi ne tikai jaunieši, bet arī citu paaudžu lasītāji.

Literatūras atzars ar apzīmējumu YA (“young adult”, jauniešu jeb “jauno pieaugušo” literatūra) pasaules grāmatveikalos aizņem atsevišķus plauktus, šīm grāmatām ir savi labāk pārdoto grāmatu topi, konkursi un apbalvojumi. Gan lasītājus, gan izdevējus nodarbina jautājums: kas būs nākamais “vilnis”, kas sev līdzi aizraus lasītāju tūkstošus? Rakstniekiem tas ir izaicinājums, jo lasītāji gaida arvien ko jaunu un nebijušu. Šķiet, ka uz jautājumu par jaunāko bestselleru pašlaik ir iespējama atbilde – tā ir rakstnieces Merisas Meijeres radītā četru zinātniskās fantastikas romānu sērija “Mēness hronikas” (Lunar Chronicles), kas pasaulē izpelnījusies milzu panākumus. Latviešu valodā sēriju tulko un izdod Apgāds Zvaigzne ABC; tikko klajā nākusi pirmā grāmata “Sindera” (Cinder).



Nosaukums “Sindera” kaut ko atsauc atmiņā. Nu pareizi: “cinder” angliski – “pelni”, “Cinderella” – Pelnrušķīte. Arī uz grāmatas vāka redzamā košsarkanā kurpīte rada asociācijas ar labi zināmo pasaku. Taču autores radītā varone, sešpadsmitgadīgā Sindera, ir pavisam citāda Pelnrušķīte – zinātniskās fantastikas žanra Pelnrušķīte, kura mīt tālas nākotnes pilsētā Jaunpekinā, meitene-kiborgs, kurai slavenās kristāla kurpītes vietā ir... mehāniska pēda. Tas var skanēt dīvaini, taču rakstniece spējusi pasakas fabulu iekausēt aizraujošā un mūsdienīgā romāna sižetā. Tāpat kā mums zināmā varone, Sindera ir bārene – viņu audzina pamāte, kurai pašai ir divas meitas un kura daļēji mehānisko audžumeitu uzskata par nedabisku monstru. Sindera ir spiesta strādāt par mehāniķi un labot androīdus, lai uzturētu ģimeni. Taču dzīve sagriežas trakā virpulī, kad kļūst zināms, ka imperatora dēls – princis Kajs – rīko balli, kurā vēlas izraudzīties sev līgavu... Tomēr modernās Pelnrušķītes uzmanības lokā nav tikai kurpes, kleita un kariete – autore romānā ievijusi arī komplicētu politisku intrigu un vēl citus samezglojumus. Valsts autonomiju apdraud viltīgā un ļaunā Mēness karaliene Levana, kura, tāpat visi viņas Mēness tautieši, pieprot “glamūra” mākslu – spēju ietekmēt cilvēku domas; impēriju plosa arī nežēlīga slimība, pret kuru tiek izmisīgi meklētas zāles. Sindera pret savu gribu tiek iesaistīta visos šajos notikumos, jo meitenes āriene un pagātne slēpj daudzus noslēpumus – un visu vēl vairāk sarežģī tas, ka kādudien mehāniskajās darbnīcās sastaptais Kajs pret Sinderu izrāda nepārprotamas simpātijas, nenojaušot, ka piemīlīgā meitene ir kiborgs...



Sēriju “Mēness hronikas” lasīt ir īpaši aizraujoši divu iemeslu dēļ: lasītājs vienlaikus saspringti seko varoņu piedzīvojumiem un ar interesi meklē tekstā atjautīgi iešifrētās paralēles ar pasaku. Sērijas pirmajai grāmatai sekos vēl trīs – “Skārleta”, “Kresa” un “Vintera” –, kurās turpinās pirmajā daļā aizsākušies notikumi, bet kuras pārfrāzē vēl trīs pazīstamu pasaku sižetus.

Sēriju “Mēness hronikas” no angļu valodas tulkojusi Laura Dreiže.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem