Pūča un Pinčijas gaisa pils

2017-02-02

“Detektīvromānu autore”, “trilleru autors”, “viņa raksta romantiskos romānus”, “viņš darbojas fantastikas žanrā” – šādos un līdzīgos vārdos čakli lasītāji nereti spriež par saviem iemīļotākajiem autoriem, kuri savā daiļradē pievērsušies kāda konkrēta literatūras lauciņa kopšanai un regulāri iepriecina cienītājus ar jaunu darbu tieši tajā žanrā, kas no viņiem tiek sagaidīts.

Taču laiku pa laikam gadās, ka autors vēlas vismaz uz mirkli izkāpt no ierastās rakstības manieres – un viņam tas izdodas! Tieši tā noticis ar rakstnieci Lindu Nemieru , kuru jauni un ne tik jauni lasītāji jau astoto gadu pazīst kā asprātīgu un iztēles bagātu fantāzijas romānu autori. Fantāzijas žanrā Lindai izdoti jau pieci darbi – “Vilcenes stāsts” (2010), “Septiņi” (2011), “Kaķa lāsts” (2012), “Lidojums” (2013) un “Kaķis maisā” (2015), ceļā pie lasītājiem pašlaik atrodas arī “Kaķaču” sērijas trešais darbs “Kaķa koncerts”, kas iznāks šogad. Taču Linda nepaliek tikai šaurās žanra robežās un laiku pa laikam sagādā saviem lasītājiem kādu pārsteigumu. Pērnā gada vasarā rakstniecei tika izdots kriptotrilleris “Sofijas noslēpums”, ar kuru Linda plūca laurus romānu konkursā “Nacionālais bestsellers”, bet šīgada sākumā pie lasītājiem ceļo Lindas pirmā grāmata bērniem “Pūča un Pinčijas gaisa pils” , kuru rakstniece radīja, gaidot pati savu otro mazuli. Autore ar smaidu piebilst, ka grāmatiņas tekstu uzrakstījusi “vienā vienīgā grūtniecības izraisīta bezmiega naktī”.

Krāšņi ilustrētā liela formāta grāmata piesaista vispirms jau ar vizuālo noformējumu. Izteiksmīgās ilustrācijas radījusi māksliniece Aija Vinkelmane-Dreiere, kura šobrīd dzīvo un strādā Norvēģijā. Aijas zīmējumi ir detalizēti, un tajos apslēpts daudz saistošu “knifiņu”, kurus lasīšanas gaitā būs interesanti atšifrēt gan mazajiem lasītājiem, gan viņu vecākiem: piemēram, kāda zīmējuma detaļa citā lappusē atklāsies jau kā pilna ilustrācija, citviet redzēsim neparastas perspektīvas un citus mākslinieces iztēles radītus “trikus”, kas palīdz labāk iejusties grāmatas pasaulē.

Bet par ko tad ir pats stāsts? Pūčs un Pinčija – tie ir divi braši pelēni, kuriem ne pa jokam apnikusi līdzšinējā dzīve un vecā ala. Tāpēc tie izlemj doties jaunas alas meklējumos – tādas, kura būtu pienācīgs miteklis princesei. Peļuku ceļš ved cauri rudenīgam dārzam, mazajiem uzglūn briesmas vārnas, runča un suņa izskatā, taču, kā jau tas parasti notiek labestīgās bērnu grāmatās, pelēni izkulsies cauri visiem pārbaudījumiem. Lai arī jaunā ala vilina ar visādiem labumiem – plašumu, gaišumu, cienastu un automātiskajām durvīm –, Pūčs un Pinčija atklāj, ka nav nekā labāka par vecajām mājām – vecvecvecmāmiņas iekārtoto, ar vilnas pūkām un spalvām izklāto migu.

Grāmatiņa vedina bērnus paskatīties uz pasauli citām – šoreiz peļu – acīm, pažēlot nelaimē iekļuvušos un novērtēt to, kas mums jau ir. Jo, kā mēdz teikt, nekur nav tik labi kā mājās.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem