E-grāmatu 2016. gada TOP 10

2017-01-05

Lasītāju iecienītākās e-grāmatas 2016. gadā Zvaigznes mājaslapā.

Arī 2016. gadā Apgāds Zvaigzne ABC mērķtiecīgi turpināja darbu pie e-grāmatu veidošanas un popularizēšanas, piedāvājot tās iegādāties gan savā mājaslapā, gan arī iBooks lietotnē. Šajā gadā Zvaigzne ABC mājaslapā e-grāmatu katalogs ir papildināts ar 250 jaunu izdevumu nosaukumiem, tādējādi 2017. gada sākumā ikvienam interesentam ir iespējams izvēlēties lasīšanai kādu no 1351 e-formātā pieejamajiem darbiem. Priecājamies, ka arī izglītības iestādes novērtē e-grāmatu sniegtās priekšrocības, piemēram, valodu mācību stundās izmantojot pievienotos audiofailus, kas iespējams, izmantojot mācību e-grāmatu platformu Grāmatplaukts. Tomēr arī 2016. gadā nemainīgi populārākās ir bijušas daiļliteratūras e-grāmatas, kā arī palielinājies bērnu literatūras, psiholoģijas un attiecībām veltīto e-grāmatu lasītāju loks.

Taču kuras ir bijušas Zvaigzne ABC populārākās e-grāmatas 2016. gadā? Sekojot pasaules dižpārdokļu tendencēm, arī latviešu valodā e-formātā visvairāk ir lasīti tieši romāni, kuri lasītāju atzinību izpelnījušies arī citās valstīs. Diez vai e-grāmatu lasītājiem būs pārsteigums, uzzinot, ka vislasītākā Zvaigzne ABC e-grāmata aizvadītajā gadā bija Dāvida Lāgerkranca sarakstītais turpinājums Stīga Lārsona Millennium triloģijai “Meitene zirnekļa tīklā” . Līsbete Salandere un Mīkaels Blumkvists kopīgi risina spriedzes pilnos notikumus un pārliecina lasītājus, ka Lāgerkrancs spēj vēl dziļāk izvērst Lārsona radīto varoņu raksturus.

Topa 2. vietā ir romāns, kas sākotnēji tūkstošiem lasītāju sirdis un prātus sajauca literārajā platformā Wattpad, un tā nu arī pie latviešu lasītājiem nonāca Annas Todas jauniešu attiecību romāns “After. Pēc mūsu tikšanās” . Darba ieņemtā vieta e-grāmatu topā liecina par to, ka jaunieši lasa, turklāt iecienījuši arī digitālo formātu.

Šo domu apstiprina arī rakstnieces Kīras Kesas triloģijas “Prinča līgava” atrašanās 2016. gada populārāko e-grāmatu topā. Tā 1. daļa “Atlase” ieņem topa 3. vietu, bet 6. vietā ir romāna 2. daļa “Elite” . Triloģijas sižets apliecina, ka arī 21. gadsimta meitenes tic attiecībām, kas iztur pārbaudījumus, un skaistām pasakām un mīlestībai. Interesanti novērot, ka šī sērija tika izdota jau 2015. gadā, taču popularitāti spēja saglabāt arī pagājušajā gadā.

Paula Hokinsa ar romānu “Meitene vilcienā” joprojām turas daudzu valstu grāmatu topu virsotnēs, savukārt mūsu e-grāmatu topā darbs ieņem 4. vietu. Vai panākumu atslēga slēpjas rūpīgajā varoņu raksturu izstrādē? Varbūt spriedzes un neatslābstošas uzmanības piesātinātais sižets nodrošina romāna veiksmi? Iespējams, darba nerimstošo slavu nodrošina arī tā ekranizējums, taču fakti ir neapgāžami – arī latviešu valodā tas ir iecienīts.

2016. gada e-grāmatu topa 5. vietu ieņem Simonas Ārnstedes romāns “Apmelotā” , kas romantisko dāmu romānu klāstā izceļas ar vēsturiskās noskaņas uzburšanu. Arī 17. gadsimtā mīlestība un kaisle, naids un atriebība pastāvēja cieši līdzās, bet 21. gadsimta lasītājiem šīs jūtas ir iespējams izdzīvot caur Ārnstedes varoņu pasauli.

Nevienam nebūs pārsteigums, e-grāmatu topā ieraugot kriminālstāstu meistara Jū Nesbē vārdu, jo tieši viņa darbs “Tarakāni” ieņem 7. vietu. Autora radītais varonis Harijs Hols spraigajos notikumos ierauj arī e-grāmatu lasītājus, liekot aizmirst par apkārtējo pasauli.

Mums ir ļoti liels prieks paziņot, ka 2016. gada populārāko e-grāmatu topā 8. vietu ieņem latviešu valodā sarakstīts oriģināldarbs – Jura Rubeņa “Viņa un Viņš” , kas smalki vijas sarežģītajā attiecību pasaulē, atklājot, ka sieviete un vīrietis ir viens otra papildinājums, nevis pretstati, un tikai otra izprašana spēj veidot harmoniskas attiecības. Patīkami, ka šī e-grāmata ierindojusies 8. vietā ļoti strauji, jo tika sagatavota tikai septembrī, taču jau kopš publicēšanas brīža ieņem gan nedēļu, gan mēnešu e-grāmatu topus.

Savukārt 9. vietā ierindojies populārās romantisko darbu rakstnieces Lūsindas Railijas megaveikums, proti, dzimtas romānu sērijas “Septiņas māsas” pirmā daļa “Maijas stāsts” . Tajā savijas ģimenes noslēpumi, vēsturiski notikumi un brīnumskaisti dabas skatu tēlojumi, kas saista ne viena vien lasītāja uzmanību.

Līdzās krimināldarbu meistara Jū Nesbē vārdam jāmin arī Jusi Adlera-Olsena devums šī žanra popularitātes veicināšanā. Mūsu topu noslēdz autora jaunākais latviski tulkotais darbs “Marko efekts” , un tieši šo dēvē par spraigāko visā Q nodaļas pastāvēšanas vēsturē.

Mēs ceram, ka arī 2017. gadā e-grāmatu lasītājiem būs iespēja satikties ar iecienītajiem varoņiem darbu turpinājumos, gan arī iepazīt jaunas e-grāmatas, kas pavērs skatu uz tālām zemēm, neparastiem notikumiem un spraigām attiecībām. Lai arī 2017. gads sniedz mums vismaz 200 jaunas e-grāmatas katra lasītāja gaumei!

E-grāmatas var iegādāties
www.zvaigzne.lv

Apple iBooks

Iesaki draugiem