Iedvesmojošs stāsts par drosmi un izvēli

2016-07-11

Jauniešu vidū populārās literatūras klāstā jau vairākus gadus līdzās vienmēr iecienītajai fantāzijai un piedzīvojumu literatūrai ir nostājušies arī reālistiski romāni, kas vēsta par problēmām, kuras rada gan sadzīviskas, gan ekstrēmas situācijas.

Nepārspēta zvaigzne autoru vidū ir rakstnieks Džons Grīns, kura darbi “Mūsu zvaigžņu vaina”, “Meklējot Aļasku”, “Papīra pilsētas”, “Katrīna pēc Katrīnas” izpelnījušies ievērību arī latviešu lasītāju vidū. Populāra kļuvusi arī rakstniece Reinbova Rouela, kurai latviski izdoti romāni “Eleonora un Pārks” un “Fanīte”. Tagad šīm grāmatām piepulcējas arī amerikāņu rakstnieces Geilas Formenas romāns “Ja es palieku” (If I Stay).

“Ja es palieku” ir darbs, kurā reālistiska situācija apvienota ar iztēles lidojumu. Septiņpadsmit gadus vecajai Miai ir viss, kas var meiteni darīt laimīgu, – mīloša ģimene, puisis un sirdsdraudzene, kā arī viņas pirmā mīlestība – klasiskā mūzika un čells, kura spēle sola Miai spožu mūziķes karjeru. Taču to visu maina kāds sniegots rīts un viens vienīgs acumirklis uz šosejas. Automašīna, kurā brauc Mia ar ģimeni, cieš traģiskā avārijā, un Mia ir vienīgā, kura izdzīvo – taču izdzīvo komas stāvoklī, kurā nespēj ne kustēties, ne sazināties ar apkārtējiem. Autore piedāvā versiju, kurā Mia tomēr sevi apjauš, vēl vairāk – spēj no malas vērot gan savu nekustīgi guļošo augumu, gan apkārtējos, viņas domas un jūtas darbojas tāpat, kā līdz šim, tikai ar to izņēmumu, ka viņai nav iespēju ietekmēt notiekošo. Vienu lēmumu gan Mia spēj pieņemt – tas ir lēmums par atgriešanos dzīvē vai “došanos tālāk” nezināmajā, kas ir aiz nāves. Vai, zaudējusi tik daudz – ģimeni, ārējo izskatu, iespējams, arī mūziķes karjeru – Mia pieņems lēmumu “palikt” vai “aiziet”?

Tomēr traģiskais notikums romānā ir tikai iegansts, lai runātu par jaunam cilvēkam būtiskām tēmām. Atklādama tagadnes un pagātnes notikumus Mias dzīvē, Geila Formena godīgi un iejūtīgi runā par izvēlēm, kādas piedāvā dzīve brīžos, kad jaunietim jākļūst pieaugušam un jāpieņem lēmumi pašam. Vienlaikus avārija ir kā skarbs atgādinājums lasītājam par dzīves trauslumu un to, ka mums līdzās esošie cilvēki un dzīves piedāvātas iespējas ir jānovērtē, kamēr tās mums ir.

Par spīti izvēlētajam vēstījumam veidam, ko var nodēvēt par fantāzijas iedvesmotu (tomēr: kurš no mums skaidri zina, vai komā esošs cilvēks ir vai nav pie pilnas apziņas?), romāns ir apbrīnojami reālistisks, jo visi tēli tajā ir ārkārtīgi ticami. Formena nepadara ne Mias vecākus, ne viņas puisi, ne draudzeni par ideāliem – taču neatstāj sajūta, ka šie cilvēki dzīvo tepat līdzās.
Kaut gan “Ja es palieku” vēsta par traģiskiem notikumiem un tajā būtiska loma ir gan fiziskām, gan dvēseliskām sāpēm, tas ir dzīvi apliecinošs darbs – romāns, kurš liks lasītājam nevis kārtējo reizi nolaist rokas, bet – tieši otrādi – gluži vai alkatīgi iemīlēt dzīvi. Šo stāstu par mīlestību, draudzību, zaudējuma sāpēm, drosmi un dvēseles spēku nedrīkst palaist garām neizlasītu.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Kristīne Fīrere.

Iesaki draugiem