Tikšanās ar britu rakstnieci Džūditu Kerru Londonas grāmatu izstādē

2016-05-20

Viena no jaukākajām iespējām, kādu piedāvā starptautiskas grāmatu izstādes, ir iespēja satikt "dzīvajā ēterā" iemīļotus autorus, kuru darbi tulkoti daudzās pasaules valodās. Londonas grāmatu izstādē katru dienu tiek rīkota arī īpaša tikšanās ar "Author of the Day", tātad Dienas Autoru.

Šīs tikšanās vienmēr apmeklējam ar prieku, it īpaši, ja autora darbi tulkoti arī latviešu valodā.

Šīgada Londonas izstādes trešajā dienā (14. aprīlī) Dienas Autors bija Vācijā dzimusī britu rakstniece Džūdita Kerra, kuras sarakstītās un ilustrētās grāmatas bērniem iznākušas arī latviski - "Aizmāršīgā Mince" , "Mince un dakteris" un pavisam nesen klajā laistā "Tīģeris, kurš ieradās uz tēju" . Uz tikšanos ar rakstnieci literārajā salonā Londonā bija ieradušies vismaz pusotra simta lasītāju - un šī interese ir saprotama, jo ne tikai Džūditas Kerras grāmatas ir ļoti populāras, bet saistoša un neparasta ir arī rakstnieces biogrāfija, turklāt šogad autore svin savu 92. dzimšanas dienu! Sarunā ar žurnālisti Nikoletu Džonsu rakstniece atklājās kā moža, asprātīga un joprojām iedvesmas pilna radīt jaunus darbus.

 

Džūdita ir dzimusi 1923. gadā Vācijā, no kuras 1933. gadā ģimenei nācās bēgt, jo Džūditas tēvs bija atklāti kritizējis nacistu režīmu. Ģimene tik tikko paguva pamest valsti, jo jau nākamajā dienā pie varas nāca nacistu režīms. Kerru ģimene devās uz Šveici, pēc tam uz Franciju, bet beigu beigās apmetās Lielbritānijā, kur Džūdita Kerra dzīvo vēl joprojām.

Mīlestību uz dzīvniekiem, kas ir pamatā visām autores bērnu grāmatām, Džūdita mantojusi no sava tēva, kurš jaunībā reiz glābis krastā izskalotu roņu mazuli, ar taksometru vedis to uz kajefnīcu, kur pasūtījis ronēnam svaigu pienu - šis stāsts atgādina pašas rakstnieces grāmatu sižetus! Šādu smaidu raisošu stāstu autorei pūrā vēl daudz. Taču savu biogrāfiju viņa ietērpusi arī triloģijā par dzīvi nacistiskajā Vācijā.

Ar humoru rakstniece apcerēja jautājumu par jaunu darbu tapšanu - tā kā iedvesmu viņa smeļas garās pastaigās, tad pēdējā laikā rakstīšana bijusi apgrūtināta, jo autorei tika veikta gūžas operācija. Taču ar jauno gūžu esot atgriezušās arī jaunas idejas.Tātad - no mūsu puses rakstniecei sūtām labas veselības vēlējumus un turpināsim piedāvāt lieliem un maziem lasītājiem viņas sirsnīgās grāmatas!

Iesaki draugiem