Inspektors Maklīns no Skotijas

2016-01-13

Angliski runājošajā pasaules daļā jau kopš 2012. gada tiek jūsmots par skotu inspektoru Maklīnu. Grāmatas par viņu gūst literārus panākumus un apbalvojumus, aizrauj lasītājus nu jau daudzās pasaules valstīs, un mudina prātot par kriminālām mistērijām.

Džeimsa Osvalda pirmais romāns “Dabiskā nāvē” nu pieejams arī latviešu valodā.

Antonija Maklīna radītājs, rakstnieks Džeimss Osvalds (James Oswald), sāka ar samērā nestandarta pieeju: savu pirmo mistisko detektīvu ar nosaukumu “Dabiskā nāvē” (Natural Causes) publicēja internetā. Par milzu pārsteigumu rakstniekam, gan “Dabiskā nāvē”, gan nākošais romāns dažu mēnešu laikā e-formātā tika pārdots 350 000 eksemplāru.

Tas iekustināja papīra grāmatu izdevējus – katrs gribēja modē nākušo detektīvu! Necilais skotu fermeris Džeimss Osvalds (no vecākiem mantotā fermā viņš audzē Romnija šķirnes aitas un Hailendas govis) sarīkoja īsti skotisku vairāksolīšanu un par sešciparu honorāru izdošanas tiesības pārdeva starptautiski pazīstamajam izdevēju pasaules milzim “Penguin Books”. Vēlākajās intervijās rakstnieks ar humoru atzīmē, ka ziņu par pirmo nopelnīto milzu summu no aģentes saņēmis brīdī, kad vētrā labojis ganību žogu, un pirmā doma bijusi: nu gan es visur uzlikšu jaunu žogu!

Džeimss Osvalds ir ļoti īpatnējs rakstnieks, viņa vēstījuma maniere ir viegla un atraisīta. Sākot lasīt romānu “Dabiskā nāvē”, šķiet – detektīvs kā detektīvs. Ir inspektors Antonijs Maklīns un daudzas slepkavības, kuras vajag atklāt. Ir aizraujošs stāstījums, un pamazām lasītājs attopas, ka ir nokļuvis inspektora Maklīna pasaulē, pasaulē, kurā dažas lietas vienkārši notiek mazliet citādi. Tas nav spoku stāsts, taču romānam ir vieglas mistērijas iezīmes. Maklīns nav traks, viņam nepiemīt pārdabiskas spējas, tomēr inspektors var paveikt mazliet vairāk, nekā tas parasti izdodas viņa kolēģiem. Kad atjaunojamas mājas pagrabā strādnieki uziet pirms daudziem gadiem noslepkavotas meitenes līķi, inspektors ir nozieguma nežēlības satriekts. Jaunās meitenes tēls neiziet viņam no prāta un pamazām sāk likties, ka vairākas beidzamajās dienās notikušās slepkavības varētu būt saistītas ar seno noziegumu. Kāpēc un kā? Tie ir jautājumi, uz kuriem dzīvie atbildēt nevēlas, savukārt mirušie – nevar. Kurš inspektoram Maklīnam atklās šerminošo patiesību? Un kas šeit ir patiesība, kas meli, bet kas – pārkairinātas fantāzijas augļi?

Drīzumā gaidāma arī nākamā sērijas grāmata.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Aija Čerņevska.

Iesaki draugiem