Mutes dobuma profilakse pašu spēkiem

2015-08-17

Apgādā Zvaigzne ABC izdota kanādiešu veselības ekspertes Nadīnas Artemisas grāmata “Holistiskā zobu kopšana” par neparastu tēmu – zobu un smaganu profilaksi un pat radušos bojājumu novēršanu pašu spēkiem.

Ko gan tas nozīmē? Vai tad šī sfēra pilnībā nav zobārstu pārziņā? Izrādās, ka tie, kam vēl ir zobi, ļoti daudz var paši darīt savas mutes veselības labā, turklāt rūpējoties par to kā par daļu no sava organisma, nevis kā par kaut ko pilnīgi atsevišķu. Zobārstniecība ir dārga. Taču optimālu mutes dobuma veselību var iegūt ne tikai zobārsta kabinetā. Ja izpratīsi un uzturēsi pareizu mutes dobuma ekoloģiju, varēsi zobārstu apmeklēt arvien retāk. Tev tikai jābūt mazliet gudrākam, jāapgūst daži jauni ieradumi un jāpierod pie cita ikdienas kopšanas režīma.

Mums ir mācīts, ka zobi jātīra divas reizes dienā, jādiego un regulāri jāapmeklē zobārsts, lai novērstu zobu bojāšanos. Taču caurumu, kroņu, zobu kanāla iekaisumu un izrauto zobu daudzums liecina, ka mutes higiēnā tomēr kaut kā pietrūkst.

Pamazām rodas izpratne par saikni starp mutes un visa organisma vielmaiņu. Pamatojoties uz četrdesmit gadus ilgiem pētījumiem, Reinhards Folls aprēķināja, ka 80% no visām slimībām ir saistīti ar bojājumiem mutē. Pētījumos ir atklāts, ka bojāti zobi agrīnā stadijā var atveseļoties, tiklīdz tiek likvidēta slimība, kas ieperinājusies mutē. Tieši tāpēc tu spēj lieliski parūpēties par savu zobu veselību.

Grāmatas "Holistiska zobu kopšana" lappusēs Nadīne Artemisa māca soli pa solim radīt jaunu mutes aprūpes plānu, lai zobi, smaganas, siekalas un emalja būtu stiprāki un veselīgāki. Autore ved lasītāju ceļojumā pa muti, iepazīstinot ar attiecībām starp iekšējiem un ārējiem faktoriem, kas ietekmē mutes veselību. Viņa saka: “Sākot izmantot jauniegūto gudrību praksē, tu sajutīsi, kā siekalas atkal pārklāj zobus, smaganu kabatas piestiprinās atpakaļ pie zoba, un pamodīsies ar svaigu elpu, gatavs ar skūpstu sagaidīt jauno dienu.”

Grāmatā sniegta visaptveroša informācija, kā ar dabiskiem līdzekļiem – soda, sāls, ārstniecības augi un eļļas ir tikai daži no tiem – atjaunot un saglabāt mutes dobuma veselību un līdz ar to – visa organisma veselību.

Nadīne Artemisa ir veselības eksperte no Kanādas, vairāku grāmatu autore un ekskluzīvu dabisko ķermeņa kopšanas produktu Living Libations radītāja. Viņai ir visaptverošas zināšanas par veselību un skaistumkopšanu, tādēļ plašsaziņas līdzekļi bieži intervē Nadīni par šiem jautājumiem. Nadīne prot apvienot dažādu augu maisījumus dziednieciskās formulās, kas spēj novērst pat tos caurumus, kas zobos jau radušies.

Būs pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Gunta Putene.

Iesaki draugiem