Daces Judinas un Artura Nīmaņa grāmatas "Divi. Pusnakts sarunas" atvēršanas svētki 30. jūlijā

2015-07-16

30. jūlijā 17.00 Apgāda Zvaigzne ABC pasākumu zālē, pagrabstāvā – sveču gaismā un vasarīgā gaisotnē izbaudīsim Radošo Autorvakaru DIVI. PUSNAKTS SARUNAS. Tā būs divu autoru – Daces Judinas un Artura Nīmaņa tāda paša nosaukuma dzejas un eseju kopkrājuma atvēršana un šajā krājumā iekļautā CD pirmatskaņojums.

Foto: Krists Čaupals, Maija Liepa, Vija Kilbloka, Grāmatu Izstāde, Kultūras Vēstis u.c.

Grāmatas redaktore Gundega Sēja par krājumu "Divi. Pusnakts sarunas" :

Kriminālromānu cienītājiem rakstnieces un publicistes Daces Judinas vārds vairs nav svešs. Apgāds Zvaigzne ABC izdevis jau sešus viņas detektīvromānus. Nu mūsu prozaiķe piedāvā lasītājam iepazīt gluži citu savas radošās personības šķautni – liriku. Pārdomas par laiku un telpu, par vientulību un divatni, par piederēšanu un neatkarību. Dzejniece izvēlējusies īpašu formu – dialogu – un pie jaunām atklāsmēm nonāk, sarunājoties ar mīļoto cilvēku. Dzejnieces sarunu partneris ir Arturs – mūziķis, webdizainers, sapņotājs.

Naksnīgajām sarunām grāmatā "Divi. Pusnakts sarunas" īsto noskaņu palīdzēs radīt krājumam pievienotais kompaktdisks ar divdesmit Artura Nīmaņa instrumentāli meditatīviem skaņdarbiem.

"Lai Jums, tāpat kā mums, izdodas apjaust katra dzīves mirkļa – priecīgā, bēdīgā, vientulīgā, sāpīgā, līksmā, smeldzīgā, izmisīgā, lidojošā – vienreizīgo skaistumu un savdabību!" grāmatas priekšvārdā novēl Dace un Arturs.

Dace Judina :

Tas ir noticis - 1. jūlija virtuālais signāleksemplārs ir pārtapis glītā grāmatu kaudzītē uz mūsu galda, un šonedēļ jau grāmata atrodama visās grāmatnīcās. Krājumā lasāmi manas dzejdomas (skarbas, smeldzīgas, rūgtas, gaišas, liriskas, domīgas - kā pati dzīve), kas ilgi jo ilgi krājušās kladītēs, mapēs un atvilktnēs, jo vairāk bija kā saruna ar sevi, mazāk – ar pasauli. Tomēr cilvēks domā, bet kāds cits dara... laikam jau pie visa vainīgi Romantiskie Detektīvu vakari, kuros pēdējo piecu gadu laikā apbraukātas vairāk nekā 60 vietas Latvijā. Aktieris Andris Bulis, izbraukumos iejuzdamies Detektīva tēlā, palaikam lasīja ne tikai manu romānu fragmentus, bet arī savus dzejoļus, ko papildināja Toma Juhņeviča speciāli komponēta mūzika. Tāpēc, kad Likteņvecis pilnīgi nejauši (hmm, kā zināms – dzīvē nekas nenotiek nejauši) saveda mūs kopā ar elektroniskās mūzikas komponistu, mūziķi Arturu Nīmani, kurš turklāt raksta arī dzejdomas, dziesmu tekstus un esejas, pilnīgi likumsakarīgi radās ideja – nu, pamēģināsim. Jo vairāk tāpēc, ka mums ir ļoti līdzīgs, lai neteiktu – vienāds, skatījums uz lietām, pasauli, cilvēkiem un vērtībām. Tā tapa dubultkrājums – kā meditatīva saruna par cilvēkam visbūtiskāko.”

Arturs Nīmanis šobrīd laikam vairāk priecājas par savu CD: "Pusi dzīves sapņoju, un tagad tas ir piepildījies!" Divdesmit instrumentāli skaņdarbi meditācijai, pārdomām un dvēselei - smalki, dziļi, slāņaini, izjūtām un pārdomām bagāti. Grāmatā ir arī viņa dzejdomas - tikpat niansētas kā mūzika.

Arturs ir arī grāmatas un CD dizaina un mākslinieciskā ietērpa autors.


Foto: Dzintars Tilaks
 

Par autoriem:
Dace Judina
Rīdziniece ar saknēm Zemgalē.
Žurnāliste, redaktore, režisore, rakstniece. Kopš deviņdesmito gadu sākuma saistīta ar presi un medijiem, šobrīd darbojas sabiedrisko attiecību un pasākumu organizēšanas jomā.
Intereses - teātris, mūzika, auto, kriminālistika, datori, dzimtas radu rakstu pētījumi, ainavu arhitektūra, interjera dizains.
Apgādā Zvaigzne ABC iznākuši šādi darbi: psiholoģiskais detektīvs Tik vienkārši (2010); savukārt sērijā Izmeklē Anna Elizabete - ironiskie mūsdienu detektīvi Tase melnas kafijas (2011), Dīvainais Līgovakars (2012), Ziemas blūzs (2013), Mēnesis pie jūras (2014) un Siers otrajai pelītei (2015).

Arturs Nīmanis
Kurzemnieks, tīrasiņu liepājnieks ar jūras vēju matos, sapņiem sirdī un mūziku pirkstgalos.
Programmētājs, webdizaineris, blogeris, dzejnieks, sapņotājs, komponists un aranžētājs. Viņa lauciņš – elektroniskā mūzika. Meditatīvā, filozofiskā, meklējošā.
Intereses – vēsture un politika, pasaules tautu kultūrvēsture, baltu senatne, folklora, daba, cilvēka iekšējā pasaule, māksla, vārdu spēles.
Online mūzikas krātuve: www.draugiem.lv/arturs

No krājuma:
Priekšvārds
Kad tu atnāc, es aizeju. Kamēr es nāku, aizej tu. Tā mēs šurpnākam un promejam. Gadiem ilgi. Kā paralēlas taisnes ģeometrijas teorēmās. Kā taisnes, kas nekad nekrustojas. Teorijā. Dzīvē, par laimi, viss ir pavisam citādi – no mūsu sirds siltuma un elpas Laiktelpa izliecas, un šķietami nenotiekamais notiek. Vienkārši – notiek.
Un satiekas tie, kam jāsatiekas - īstajā laikā un vietā. Tie, kas kailām pēdām pa akmens šķembām katrs pa savu paralēli trīsreiz apgājuši zemeslodei. Tie, kuriem savējo sajūta tik ļoti DNS spirālē iekodēta, ka no pusvārda, puszilbes, puselpas pazīst. Tie, kuri runājot klusē un klusējot runā, bet viņu mūzikā skan visskaļākie sirdspuksti.
Radošais projekts Divi. Pusnakts sarunas piedzima, saskaroties diviem Laiktelpas punktiem, divām esībām. Bija pārsteidzoši, savādi un tajā pašā laikā interesanti apjaust, cik ļoti līdzīgas domas un vārdi dažādos laikos un vietās prasījušies uz baltas lapas.

Kā atbildes gaisā palaistam lūgumam Visumam. Kā mierinošs glāsts rūgtu pārdomu mirkļos. Kā domīga replika tikpat domīgai frāzei.

Laiks nav lineārs, bet telpisks, un tajā mēs varam reizē būt gan pagātnē, gan tagadnē, gan nākotnē. Varam jautāt, atbildēt, lūgt, sapņot, svērt un mērīt, riskēt, izplest spārnus jaunam lidojumam, gūt piepildījumu, vilties, aiziet un atgriezties, mīlēt, ciest, nīst un uzticēties, lai atkal mīlētu. Visu vienlaicīgi.
Šajā divu cilvēcisku radošu būtņu sarunā laika līnijai ir maza, lai neteiktu – nekāda – nozīme. Būtiskas ir tikai jūtas, nojausmas, domas. Sajūtas, kas reflektē ar katra mūsu iekšējo Visumu.

Ar to, kas ikvienam no mums visu mūžu apkārt un iekšpusē. Ar to, kam mēs, pieaugušie pragmatiķi, baidāmies ļauties, atklājoties paši sev labi ja pusnakts melnumā – vienīgajās sarunās ar sevi, kad esam patiesi. Kad spējam būt patiesi.
Tāpēc arī nosaukums - Divi. Pusnakts sarunas.

Divi – tie ir divi Autori: rakstniece, publiciste Dace Judina (viņas teksti melnā krāsā) un komponists, dzejnieks Arturs Nīmanis (teksti tumši sarkanā krāsā). Sarunas – krājumā apkopoto dzīves atslēgmirkļu fiksācija dzejoļu, atziņu, eseju, brīvdomu, dziesmu tekstu un mūzikas parindeņu (krājumā atzīmēti ar ♫) formā. Dziesmu oriģināli klausāmi Artura online mūzikas vietnē www.draugiem.lv/arturs 

Naksnīgajām sarunām īsto noskaņu palīdzēs radīt krājumam pievienotais kompaktdisks ar divdesmit Artura Nīmaņa instrumentāli meditatīvajiem skaņdarbiem.

Lai Jums, tāpat kā mums, izdodas apjaust katra dzīves mirkļa – priecīgā, bēdīgā, vientulīgā, sāpīgā, līksmā, smeldzīgā, izmisīgā, lidojošā – vienreizīgo skaistumu un savdabību. Sauli Jums!



Foto: Dzintars Tilaks
 

Pēcvārds
Pirmais un vislielākais paldies – mūsu Mātēm. Vecākiem. Par pasaulē laišanu un spārniem. Skolotājiem. Par pamatiem. Otrais – Likteņvecim. Tam pašam, kuram tā patīk spēlēties.

Paldies Savējiem – par to, ka piecietāt, sapratāt un pārcietāt. Par to, ka dzīves stopkadros esat bijuši krājumā ietverto brīvdomu iemesls.
Īpašs paldies Andrim Bulim. Par impulsu un grūdienu – atļauties.

Groziņš, pilns pateicību, - Apgāda Zvaigzne ABC nerimstoši optimistiskajam kolektīvam. Par ticību, uzmundrinājumu un atbalstu.

Personiski un personīgi - Vijai, Bārbalai, Gundegai, Dainai, Marikai, Laimai, Kristīnei, Vinetai, Egitai, Gintam, Arnim, Mārim un visiem tiem labajiem gariņiem, kuri slēpjas zvaigžņu mājas stūrīšos!

Dace


Mammu, man ir, ko teikt! Man tagad ir, ko teikt. Bija visu laiku, bet tad vēl biju mazs un man pietrūka drosmes. Tagad es - Tavs mazais puika - esmu izaudzis un man ir, ko teikt, un es varu... Tikai tagad Tu klausies, kā eņģeļi dzied. Es būšu... Es būšu Tavs eņģelītis... Es būšu un dzejošu... Es dziedāšu un dejošu... Tev...
Paldies Kristapam Sudmalim par Balto Sunīti - skaņdarbu, ar kuru sākās mana muzicēšana. Paldies notikumiem un apstākļiem, kuru dēļ pērnā gadsimta nogalē sāku rakstīt dziesmu tekstus.

Paldies seniem draugiem – grupai Sinthy – Edijam Šnipkem, Monvīdam Brikmanim, Aigaram Šmitam, Mārtiņam Bučim; grupai Willow Farm – Emīlam Dreiblatam, Matīsam Pavītolam, Raimondam Girvičam mākoņos, ar ko muzicēts bēniņos un pagrabos, skatēs un mazkoncertos, sapņots par lielkoncertiem, lidots... un aizlidots dzīvē...

Pie visām pateicībām vēl vienas pietrūkst, un tā ir - Dacei. Paldies, ka sadzirdēji, sataustīji, sagaršoji manu mūziku un dziesmas, vārdus un tekstus, kas līdz tam bija par prieku tikai man, manai mammai un dažiem draugiem. Paldies, ka devi iespēju paraudzīties plašāk ar sirdi un saskatīt, ka tas, ko daru, kaut uz brīdi var priecēt arī citu cilvēku sirdis, kad tiekamies ar Tavu romānu lasītājiem.

Un te nu ir vesela grāmata, lai romantiskais brīdis ieilgst ikvienam, kas atļausies sapņot un lidot!

Arturs

- uzmanies
ar to, ko vēlies
piedomā
lūdz Debesīm
ir lūgumi, ko uzklausa
sapņi, kas piepildās
- es nelūdzu daudz
tik to, lai uzklausītais
notiek
(D.J.)

Iesaki draugiem