E-grāmatu TOP 10, 2015. gada februāris

2015-03-05

Lai arī februāris ir gada īsākais mēnesis, tas nebūt nenozīmē, ka tāpēc cilvēki lasa mazāk. Cilvēki lasa. Un lasa daudz. Lasa gan drukātas, pēc papīra un tipogrāfijas smaržojošas un rokās smagi/viegli iegulstošas grāmatas, gan arī e-formāta, viegli visur līdzi paņemamas, dažādi uzlabojamas un maināmas. Cilvēks ir slinks pēc dabas, un cik gan ērti ir ar pāris klikšķiem turpat klubkrēslā tikt pie jaunas iemīļotās grāmatas, nemērojot tālo ceļu līdz grāmatnīcai slapjdraņķī! Lai gan tajā arī ir sava burvība.

Lai nu kā, februārī e-grāmatas bijušas populāras. Tā kā mūsu e-grāmatas iespējams iegādāties trīs vietnēs (Zvaigznes ABC mājaslapā, Apple iTunes veikalā un Fastr Books lietotnē), mazliet ieskats to kopīgajās un atšķirīgajās tendencēs.

Zvaigznes ABC mājaslapā populārākā e-grāmata februārī bijusi Jusi Adlera-Olsena “Lieta nr. 64” – lasītājiem jau pazīstamā dāņu kriminālromānu žanra pārstāvja jaunākais darbs sērijā par detektīvu Karlu Merku un Q izmeklēšanas nodaļu. Kaut gan pusi no topa veido kriminālromāni, augstu popularitāti iemantojusi arī romantiska rakstura literatūra. Interesanti, ka tikai šajā topā pārstāvēti divi latviešu autoru darbi, abi jaunumi, Daces Judinas “Siers otrajai pelītei” un Arno Jundzes “Kristofers un Ēnu ordenis”.

Apple lietotāju vidū vislielāko popularitāti guvuši kriminālromāni, sevišķi izteikti redzams, ka kriminālromānu žanra cienītāji novērtē sērijas grāmatas, piemēram, ir Sallas Simukas triloģijas divas pirmās grāmatas “Sārta kā asinis” un “Balta kā sniegs”, Sillas un Rolfa Berjlindu detektīvi “Pilnmēness paisums” un “Trešā balss”, kā arī Ritas Falkas šarmanti asprātīgie detektīvromāni “Ziemas kartupeļu knēdeļi” un “Nūdeļu blūzs”. Lai arī kriminālromāni ir jūtamā vairākumā, pirmo vietu ieņem sievišķīgāka e-grāmata: Lorēnas Veisbergeres “Sātans Pradas brunčos”.

Fastr Books popularitātes topā dominē iepriekš jau minētie detektīvi, romantiskā literatūra, pirmo vietu ieņemot spriedzes trillerim “Neatrodamā”. Šajā topā, salīdzinot ar pārējiem, parādās arī praktiskāka literatūra, piemēram, par bērnu audzināšanu un diētām.

Kopsavilkumā februāra mēnesī populārākā e-grāmata bijusi amerikānietes Lorēnas Veisenbergas “Atriebība Pradas brunčos”, kam cieši sekojis dāņa Jusi Adlera-Olsena kriminālromāns “Lieta nr. 64” un vācu rakstnieces Ritas Falkas asprātīgais detektīvs “Nūdeļu blūzs”. Kriminālromānu popularitāti apliecina arī ceturtā un piektā vieta – somietes Sallas Simukas triloģijas pirmā daļa “Sārta kā asinis” un zviedru scenāristu Sallas un Rolfa Berjlindu triloģijas otrā grāmata “Trešā balss”. Šo detektīvu gūzmu mazliet atsvaidzina amerikānietes Šerilas Streidas biogrāfiskais piedzīvojumu romāns “Mežone”, kura lasīšanu vairo arī nupat iznākusī mākslas filma “Mežone” ( Wild) ar Rīzu Viterspūnu galvenajā lomā. Vācietes Sāras Larkas trlioģijas pirmā grāmata par dzimtu likteņiem tālajā Jaunzēlandē “Maoru zelts” gozējas septītajā vietā. Pirms neilga laika milzīgu pasaules uzmanību un popularitāti guvusī filma un amerikāņu autores Gilianas Flinnas grāmata “Neatrodamā” sastopama arī šeit. Topā iekļuvusi arī Sillas un Rolfa Berjlindu triloģijas pirmā daļa “Pilnmēness paisums”. Šo sarakstu noslēdz zviedru rakstnieces Kajsas Ingemarsones saulainais romāns “Citroni dzeltenie”.

Kriminālromānu popularitāte ir neapšaubāma, tikpat neapšaubāma ir skandināvu rakstnieku iemīļotība mūsu platuma grādos.

E-grāmatas var iegādāties:

www.zvaigzne.lv
FastrBooks.com
Apple iBooks

 

Decembra e-grāmatu top skaties šeit

Iesaki draugiem