“Mierpilnā karotāja” pasaules fenomens

2014-10-28

Beidzot arī latviešu Apgāds Zvaigzne ABC ir laidis klajā vienu no mūslaiku iemīļotākajām garīgajām sāgām – Dena Milmena grāmatu “Mierpilnā karotāja ceļš”, kas, pirmo reizi publicēta pirms vairāk nekā trīsdesmit gadiem, joprojām turpina iedvesmot cilvēkus visā pasaulē.

Grāmatas pamatā ir kādreizējā pasaules čempiona vingrošanā Dena Milmena dzīves notikumi. Ļaujoties žanra diktētai radošai brīvībai, viņš tos pārvērtis aizraujošā stāstā par ceļojumu fiziskajā un gara, mīlas un šausmu, gaismas un tumsas, smieklu un maģijas sfērā. Denu šajā ceļojumā pavada varens un vieds karotājs, dēvēts par Sokratu, un vilina izvairīgā un rotaļīgā Džoja. Dens dodas pretī vissvarīgākajai konfrontācijai, kurā tiks pārradīts vai iznīcināts...

Grāmata “Mierpilnā karotāja ceļš” laika gaitā ir kļuvusi par grāmatu – fenomenu, ko lasījuši miljoniem cilvēku vairāk nekā 29 valstīs. To izdod atkal un atkal no jauna, pērk, aizdod, lasa un apspriež ģimenēs, draugu un paziņu lokā. Ar šīs grāmatas palīdzību cilvēkiem visā pasaulē ir izdevies rast dzīvei jaunu cerību, jēgu un mērķus. Un tomēr grāmata atspoguļo tikai daļu no katra cilvēka paša episkā stāsta. Trīsdesmit piecus gadus pēc grāmatas “Mierpilnā karotāja ceļš” sarakstīšanas Dens Milmens apgalvo, ka viņa “galva joprojām esot mākoņos, taču kājas gan droši un stabili stāvot uz stingras pamatnes.”  Šis balanss tad arī reprezentē mierpilnā karotāja ceļu un ietver sevī kā miesu tā garu, kā Austrumus tā Rietumus, kā sievišķo tā vīrišķo, kā iekšējo tā ārējo, kā tumsu tā gaismu, kā mīlestību tā drosmi. Dens Milmens saka: “Mēs visi esam mierpilnie kareivji. Ceļš veido kareivi.”

Dens Milmens patiesībā nebija plānojis kļūt ne par rakstnieku, ne lektoru, taču viņam bija stāsts, ko pavēstīt un zināšanas, kurās dalīties. Grāmata “Mierpilnā karotāja ceļš” tapa desmit gadus. Tā guva patiešām ievērojamus panākumus, un to iedvesmots, Dens radīja kinoscenāriju pēc kura 2006. gadā režisors Viktors Salva uzņēma brīnišķīgo filmu “Mierpilnais karotājs”. Galvenajās lomās Skots Mehlovics, Niks Nolte, Emija Smārta.

Visbiežāk cilvēki Denam Milmenam vaicā, vai tiešām Sokrats ir bijis īsts un spējis izdarīt to, kas aprakstīts grāmatā. Dens tad atbild: “Sokrats ir pilnīgi reāls tēls. Izdomāts ir Dens Milmens. Un  vai tam ir kāda nozīme? Tie, kas izlasīs grāmatu, varbūt sapratīs, ka nav svarīgi, vai Sokrats un Dens eksistē, vai ne. Mēs visi esam tikai simboli, ceļa zīmes cits citam. Nozīme ir tikai laipnībai, iejūtībai, spējai neuztvert sevi pārlieku nopietni un prasmei katru brīdi saņemt dzīves dāvanas.”



Dens Milmens (Dan Millman) jaunībā bijis viens no ASV labākajiem vingrotājiem, vēlāk koučs augsta ranga sportistiem, un nu jau gandrīz divdesmit gadus dažāda veida fiziski garīgo treniņu skolotājs. Dena Milmena darbi par mierpilnā karotāja dzīvesveidu ir kļuvuši par kulta grāmatām. Tās izdotas vairāk nekā 22 valodās vairākos miljonos eksemplāru.

Vairāk par Denu Milmenu lasiet vietnē www.peacefulwarrior.com

Iesaki draugiem