Sintija Buržo. Patiesās gudrības Jēzus

2014-08-08

Apgāds Zvaigzne ABC ir laidis klajā Sintijas Buržo (Cynthia Bourgeault) grāmatu “Patiesās gudrības Jēzus”, par ko Juris Rubenis saka: “..šī grāmata ir īstā, lai palīdzētu atrast mūsdienīgu un jēgpilnu ceļu pie sevis, kristīgās tradīcijas un pazīstami nepazīstamā Jēzus.”

Vai saulei jelkad ir izdevies pieskarties sniegpārslai? Vai mēs, cilvēki, varam satikt Dievu? Izrādās, ka varam. Tikai jānoliek malā jebkuri priekšstati un stereotipi par Jēzu un viņa mācību. Un tad notiek neparastais – mēs pārslēdzamies no duālās uz neduālo jeb vienojošo uztveri. Mūsos sāk plūst dievišķā mīlestība jeb Sintijas Buržo vārdiem runājot: “mēs ieplūstam Dievā un Dievs ieplūst mūsos”. Un palūk: saule sastop sniegpārsliņu!

Ilgodamās pēc šīs satikšanās, Sintija Buržo izkāpa no ierastajiem rāmjiem, atmeta tradicionālos skaidrojumus un atklāja sev no jauna Jēzu un viņa mācību. Grāmatā “Patiesās gudrības Jēzus” viņa dalās pārsteidzošās atklāsmēs un aicina arī lasītājus paraudzīties uz Jēzu citādi – kā uz senas garīgās tradīcijas meistaru.

Šo tradīciju autore sauc par patieso gudrību. Saskaņā ar to Jēzus mērķis ir mainīt cilvēka apziņu, bet misija – šokēt un izaicināt cilvēkus “iet tālāk par viņu ierobežoto sapratni, doties pretī plašai prāta sfērai, kur tie atklās resursus dzīvei bez bailēm, līdzcietībā, saskaņā – kā patiesi cilvēki!” Patiesā gudrība nesaskata nošķirtību ne starp Dievu un cilvēkiem, ne arī starp cilvēkiem pašiem. Sintija Buržo pauž: “..tās arī ir divas svarīgākās Jēzus mācības, kas pamatā visam, ko Jēzus saka un dara.”

Taču duālās pasaules uztveres dēļ mums, cilvēkiem, ir gandrīz neiespējami ieraudzīt Visu plašāk. Tāpēc Jēzus bieži izmanto ekstravagantas metodes un līdzības. Kad to saprotam, mūsu prātos rodas kas līdzīgs īssavienojumam un mēs tiekam katapultēti pretī pilnīgi jaunam redzēšanas un esamības veidam. Kamēr šis prāta pavērsiens nav noticis, ir praktiski neiespējami izdzīvot Jēzus mācību.

Sintija Buržo ne vien aizraujoši un mūsdienīgi izstāsta savas atziņas, bet arī piedāvā piecas reālas prakses, ar kuru palīdzību pārorientēties uz sirds frekvenci: centrēta lūgšana, lectio divina (svētā lasīšana), dziedājumi un psalmi, spēja pieņemt un Svētais Vakarēdiens. Viņa vienkāršos vārdos pamato un lietpratīgi izskaidro, kā šīs prakses veicamas un kāda ir to jēga. Caur šīm praksēm mēs varam sevi noskaņot uztvert patieso gudrību. Turklāt tas nebūt nenozīmē zināt vairāk, bet gan zināt dziļāk, zināt ar visu savu būtību un sapratni, ka Jēzus ir reāls un dzīvs joprojām.

Juris Rubenis par grāmatu “Patiesās gudrības Jēzus” saka:

Par Jēzu ir uzrakstītas neskaitāmas grāmatas. Daudzas sava sekluma, salduma un uzbāzības dēļ ir vienkārši briesmīgas. Iespējams, tāpēc daudzi par Jēzu vairs nevēlas dzirdēt neko. Sintijas Buržo „Patiesās gudrības Jēzus” ir citāda grāmata, kurā godīgas meklētājas plašās zināšanas apvienotas ar dziļu pieredzi. Balstoties uz seno sophia perennis (mūžīgās gudrības) tradīciju, S. Buržo soli pa solim atklāj Jēzu kā iekšējās pārveides meistaru.


Par autori:
Dr. Sintija Buržo (1947) ir mūsdienu mistiķe, Anglikāņu (episkopāļu) baznīcas mācītāja, izcilu grāmatu autore, kontemplācijas skolotāja un pieprasīta retrītu vadītāja. Viņa daudz laika pavada meditējot savā vientuļnieka mītnē, bet pārējā laikā aktīvi māca kristīgo kontemplatīvo tradīciju un sadarbojas ar izcilajiem kontemplatīvās meditācijas meistariem – trapistu Tomasu Kītingu, kamaldieti Bruno Bārnhartu un franciskāni Ričardu Roru.

No angļu valodas tulkojis Kārlis Žols.


The Contemplative Society mājas lapa ar sadaļu par autori + foto galerija


Sintijas Buržo runas par sirds ceļu retrīta laikā


Intervija par Marijas Magdalēnas nozīmi

Iesaki draugiem