Zelta grāmata zelta māksliniecei

2013-10-10

Ja mūsdienu Latvijas iedzīvotājam liktu ātri nosaukt vienu ievērojamu bērnu grāmatu mākslinieci, domājams, atbilde deviņdesmit procentos gadījumu būtu vienāda: “Margarita Stāraste”.

Patiesi, iemīļotā bērnu rakstniece un ilustratore, kura nākamā gada februārī svinēs savu simt gadu jubileju, ir bijusi jau vairāku paaudžu lasītāju bērnības neatņemama sastāvdaļa. Godinot mākslinieci, Apgāds Zvaigzne ABC laiž klajā sava veida “kopotus rakstus” – krāšņu izlasi “Zelta pasakas” , kurā apkopotas populārākās Margaritas Stārastes ilustrētās un sacerētās grāmatas. Jau atkal pie bērniem nāk ziņkārīgais Kraukšķītis, ņiprais Zīļuks, zinātkārā Tince, draudzīgais lācītis Rūcītis, čaklie Dižmeža iemītnieki un daudzi citi jau vairākām lasītāju paaudzēm pazīstamie pasaku varoņi. Grāmatā iekļauti arī citu autoru dzejoļi un pasakas, kā arī latviešu tautasdziesmas ar mākslinieces ilustrācijām. Brīnišķīgie zīmējumi palīdz bērniem atklāt pasauli, dabas daudzveidību un burvību.

Margaritas Stārastes   zīmēšanas talants atklājās jau bērnībā, kad tēvs allaž mudināja meitu darboties ar zīmuļiem un krāsām, veda uz mākslas izstādēm. Savukārt viņas mīlestība uz literatūru dzima, klausoties vecmāmiņas pasakas, teikas un tautasdziesmas un mācoties Natālijas Draudziņas ģimnāzijā. Par profesijas izvēli Margaritai nekādu šaubu nebija – viņa iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā un studēja glezniecību pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas, Vilhelma Purvīša, bet vēlāk absolvēja Grafikas nodaļu.

Māksliniece atceras, ka bērnībā jūsmojusi par Jaunsudrabiņa un Alberta Kronenberga grāmatu ilustrācijām un vēlējusies pati reiz radīt ko līdzīgu, tāpēc lielu prieku sniegusi kāda laikraksta recenzija 1941. gadā, kur viņa nosaukta par A. Kronenberga tradīciju turpinātāju. Tomēr ar ilustrācijām vien bija par maz – un māksliniece kļuva arī par rakstnieci. Pirmās Margaritas Stārastes ilustrētās grāmatas ar pašas tekstu izdotas 1942. gadā.

Kopumā māksliniece ir ilustrējusi ap 100 grāmatu – gan pašas, gan citu autoru sacerētas. Mākslinieces radošais rokraksts nav sajaucams ne ar vienu citu – tā ir fantastiska un sulīgu krāsu piesātināta pasaule, kurā atdzīvojas daba, koki un priekšmeti, darbojas visdažādākie bērni, amizantu dzīvnieku, rūķu un rotaļlietu tēli – ozolzīļu zēns Zīļuks, Tince, Burtu meitiņa, sniegavīri, Pintiķu ciema iemītnieki, Piparkūku vīriņi un daudzi citi, kas vairāku paaudžu bērniem ir tuvi un saprotami kā draugi.

Grāmata “Zelta pasakas” ar Margaritas Stārastes ilustrācijām būs brīnišķīga dāvana visu vecumu mākslinieces talanta cienītājiem.

Iesaki draugiem