Izcilajam zviedru trilleru autoram iznāk jauns romāns

2017-01-25

Iznākot otrajai daļai “UltiMatum” (pirmās nosaukums bija “MemoRandom”), ir noslēdzies mūsdienu zviedru rakstnieka Andersa de la Motes spraigais kriminālromānu cikls-diloģija “Spēle ar laiku”.

Cikla galvenais varonis ir Dāvids Saraks, kura pienākums Stokholmas policijā ir savervēt slepenos ziņotājus un strādāt ar viņiem, tā atvieglojot policistiem cīņu ar organizēto noziedzību. Un Dāvidam tas padodas: kukuļošana, draudi, meli – atļauts ir viss, ja vien tiek iegūta vajadzīgā informācija.

Tāpat kā cikla pirmā grāmata, arī “UltiMatum” ir adrenalīna uzlādēts spriedzes trilleris, kas risinās nežēlīgā pasaulē, kurā jebkuri līdzekļi cīņā par varu ir pieļaujami. Ciešās saiknes, kas romānā pastāv starp noziedzīgo pasauli un tiem, kas atrodas pašās sabiedrības virsotnēs, autoram izdodas atainot satriecoši reālistiski. Ikvienam sabiedriski svarīgam lēmumam ir kāds iemesls, un, diemžēl, bieži tas saistīts ar tik tumšiem darījumiem, ka šķiet teju vai neticami – labklājības oāze Zviedrija Andersa de la Motes darbos rādīta ārkārtīgi nepievilcīgā gaismā. Vai šai valstī ir kāds politiķis vai amatpersona, kurš nav pērkams?

Kā jau pieklājas trillerim, romāns “UltiMatum” sākas ar to, ka ezerā atrod gabalos sadalītu līķi. Kas ir mirušais, un kāpēc kāds tā nopūlējies, lai to nevarētu atpazīt? Šī ir tikai viena no mīklām, kuras nāksies atrisināt Dāvida Saraka kolēģiem, jo pēc asiņainajiem notikumiem Skarpes salā, kad daudzi zaudēja dzīvību, Dāvids Saraks atrodas slēgtā ārstniecības iestādē tālu prom no galvaspilsētas. Ik vakaru viņš noslēpj aprūpes personāla izsniegtās miegazāles un ir jau sakrājis divdesmit divas tabletes. Pavisam drīz pienāks diena, kad varēs tās izdzert un uz visiem laikiem apklusināt apsūdzošās balsis, kas skan viņa galvā... Tomēr kāds negaidīts un noslēpumains piedāvājums liek Dāvidam Sarakam pārdomāt. Jo ir noslēpumi, kuru vērtība ir neaprēķināma.

“Aizraujoša notikumu attīstība un spriedze vispārākajā pakāpē! Atkarību izraisošs stāsts par cīņu pašos augstākajos varas gaiteņos, par nodevību un korupciju. Un izvēli. Katra cilvēka izvēli un cīņu ar savu sirdsapziņu,” raksta “Nora Skåne”.

Par spriedzes triloģiju [geim] (tajā ietilpst romāni [geim], [troksnis] un [burbulis]) rakstnieks Anderss de la Mote apbalvots ar Zviedrijas Detektīvromānu rakstnieku akadēmijas debitantu balvu, un tā izdota jau 30 valstīs.

Pieejama arī e-grāmata.

No zviedru valodas tulkojusi Ieva Pudure.

Iesaki draugiem